Вести

Скандалозне лажи режима о изградњи аутопутева у Србији

Када кажем да је некритички пренет текст, онда пре свега мислим на спремност уредништва „Блица“ да као параметар истинитости преузме критеријум који је навео „Истиномер“ и који се односи на наводне податке предузећа „Коридор 10“, према којима је у последњих 6 година изграђено 137 км аутопутева у Србији?!!!
Посебно ми је занимљиво то што се као критеријум истинитости наводе подаци овог фантомског предузећа које је направљено за лоповлук и прање пара отетих из буџета државе.

Моја сазнања су да је у Србији урађено следеће:
1.    Деоница Прешево – Левосоје, (које је свечано отворено за 100 дана ове Владе) у дужини од 20 км, али само једне стране аутопута, док  друга страна накадашњег магистралног пута није реконструисана и дан након отварања је затворена за саобраћај. Због чињенице да на изграђаном делу не ради ниакква наплатна рампа, нема заштитне ограде ни довршених надпутњака, тешко да се ово у функционалном смислу може подвести под категорију аутопута.
2.    Изграђено је 2 пута по 10 км аутопута – једна траса на излазу из Новог Сада, једна пре Суботице. Такође се ради о једној страни аутопута, али с обзиром да друга страна ради, можемо рећи да је ово новоизграђени аутопут.
3.    Изграђено је 7 – 8 км пута обилазнице око Београда, који такође функционише као полуатопут, с обзиром да само једна страна ради.
Такође наглашавам да сам, као потврду свега што сам претходно изнео да доставим и фотографије ових деоница.

Пошто сам дуго у политици и одговоран сам човек који води рачуна о томе шта прича и какве податке износи, тражим од предузећа „Коридор 10“, Владе Србије и ресорног министра, уредништва „Истиномера“ и уредништва „Блица“ одговоре на следећа питања:
1.    Где се налазе трасе тих новоизграђених 137 км аутопутева?
2.    Да ли се крпљење и козметички радови на деоницама аутопута подводе под новоизграђене деонице?
3.    С обзиром да је пренет и део у коме се каже да је за мандата ове Владе 2008. и 2009. изграђено „око 50 км“ аутопутева, молио бих да се грађанима прецизира колико је то „око“ километара, и где се налазе те деонице.
4.    Пошто су из моје изјаве демантовани сви делови осим оног који се односи на то да је у земљу ушло 70 милијарди долара, питам Владу и министре – за које то велике инвестиционе и развојне пројекте су утрошена сва та средства?

За коначан суд, позивам грађане који путују од Хоргоша до Прешева да сами процене шта је истина, и колико је деоница и километара аутопутева у Србији изграђено.

Александар Вучић
Заменик председника Српске напредне странке