Вести

Направићемо широки народни покрет за промене

Ми нећемо наше дугове плаћати новим задужењима, ми ћемо водити развојну политику, ми ћемо обезбеђивати инвестиције. Не морате да се хвалите и да кажете да рецимо у Београду имате дуг од 524 милиона евра, са каматама 800 милиона, јер морате и камате да плаћате а не само основни дуг, то враћате од нових кредита, али једном и то мора да стане. То вам је као што имате људе који имају једну картицу у банци, па онда губитак тј минус на тој картици покривају другом, па онда узму трећу да би покрили губитак на обе картице и тако у недоглед. Али једном и десет картица вам дође, па онда морате да платите свих десет. И онда је крај свега. Е нећемо такву Србију! Хоћемо Србију у којој ћемо да имамо и развојну банку, а која неће да троши новац на партијске програме, већ хоћемо развојну банку која хоће да улаже у производњу у Србији, већ хоћемо инвестиције у овој земљи. Причали смо толико о, рецимо,  Савском амфитеатру, зашто нису решени имовински проблеми, проблеми експропријације и тако даље. Па само ту можете да узмете од инвеститора 500 милиона евра. Па од такси и пореза ћете моћи да враћате дугове које имате, а да не причамо шта то значи за инвеститоре, колико ћете својих грађевинских предузећа да ангажујете и тако даље. То је наша политика, а не - узели смо један кредит, е тај кредит ћемо да покријемо новим кредитом, а онда ћемо да узмемо трећи, да бисмо покрили претходна два кредита. И само да се сликамо и да држимо све медије под апсолутном контролом. Овако нешто што се збивало за ову Нову годину, дуго пратим Политику и НИН, скоро од своје 13. године, то је још мало па 30 година, ја овакву врсту злоупотребе државних празника у политичке сврхе, ево готово 30 година откад читам све озбиљне политичке новине, нисам доживео. У свим телевизијама, у свим новинама. Или, извињавам се, готово свим телевизијама, готово свим новинама.

Наш је план да пре свега помогнемо развој малих и средњих предузећа и видећете, у складу и са тим, и акције о којима смо говорили и стварање широког народног покрета. Наш је план да омогућимо другачију фискалну политику, као што знате, да поједноставимо пореску политику. Наш је план да то стимулишемо, да развој малих и средњих предузећа стимулишемо, а не да подржавамо највеће тајкуне у земљи зато што дају провизију нашим министрима или нашим политичарима, као што је то био сличај до данас. Наш је план да се боримо против привилегија и политичке класе, да укидамо бројне агенције, заводе, дирекције и све што отима паре грађанима Србије, јер данашња политика докле нас је довела?! Да нам је свуда највећи послодавац локална самоуправа или држава. Ви немате бољег послодавца, нажалост. Ми немамо велике фирме, ми имамо све мање малих и средњих предузећа који су носиоци развоја ове земље. Све је разорено, све је уништено, само партијски кадрови да се негде сместе. И оно што је веома важно, и то обећавамо грађанима Србије, у наредној години Српска напредна странка, и тиме што размишљамо да идемо као српски народни покрет на изборе, а не себично само страначким интересима, али вам унапред кажемо да ћемо бити врло ради и спремни да прихватимо помоћ и подршку свих стручних људи који не припадају ниједној политичкој странци, али и људи који су добро радили свој посао, а припадају нама, пошто ми непријатеља немамо, противничким политичким странкама да и њихово знање и њихову енергију прихватимо и да заједнички радимо за добробит Србије.

Ми мислимо да резултати које је власт постигла показују зашто су промене потребне. Србија је у претходних 20 година, за две деценије транзиције, изгубила једну трећину бруто друштвеног производа, док су све земље у окружењу превазишле ниво од пре 20 година. Мађарска 138 %, Словенија 156%, Бугарска 114%, Хрватска 111%, Румунија128%, што мора да се промени. Није Србија толико сиромашна и у Србији живе вредни људи, али у Србији мора да се мења систем, мора да се мења начин размишљања, мора да се мења начин рада и то је оно због чега су избори толико важни, због чега су избори одлучујући и зашто је важно да победимо Демократску странку, Социјалистичку партију Србије, Млађана Динкића и све њихове сателите. И још једна ствар због које је јако важно да дође до промена на тим изборима, то је борба против корупције, борба против највећег зла данашњице у којима нам они свакодневно саопштавају  да је највећи проблем то што је неко украо 2 стотине или 3 стотине евра. Тачно је, мора да буде нулта толеранција према корупцији, али извините ни тај од 200 или 300 евра, нити онај од 20.000 евра, не може да се мери са онима који су украли десетине и стотине милиона евра, а седе у врху политичке власти. Риба са главе смрди, каже народна пословица, и ако бисмо успели и кроз Закон о јавним набавкама који смо вам већ предочили и кроз повећање и појачање мера генералне и специјалне превенције у оквиру и Кривичног законика и са мање спореног Кривично-правног законодавства. Мислим да бисмо умногоме решили проблеме који грађане муче, плус наравно организовање канцеларије за брзе одговоре о којима смо већ говорили.
Изволите, ако ви  имате било каква питања за нас спремни смо на ваша питања да одговарамо.

Тања Алексић (Б-92): Господине Вучићу, да ли можете да нам објасните шта значи то “широки народни покрет”? Да ли је то неки нови ДОС, ко би чинио тај покрет, како би то изгледало?
Александар Вучић: Знам више од онога што бих могао у овом тренутку да вам кажем, али оно што можемо да вам саопштимо је то да ће ту бити представници народа у најширем смислу речи, различитих удружења, различитих организација, не неважних и не немоћних. То је оно што могу да вам кажем, плус политичких странака.      

Тања Алексић (Б-92): А шта то значи, „представници народа“?
Александар Вучић: Нисмо завршили све разговоре, па зато не могу да вам кажем, али у сваком случају, од радника до сељачких удружења, до избегличких организација и тако даље.

Тања Алексић (Б-92): Синдикати?
Александар Вучић: Не бих искључио ни такву врсту могућности. Дакле, најшири могући покрет, о томе говорим.

Давор Лукач (Фонет): Ја имам два питања. Прво, чему има да захвалимо за оволики број младих људи на овој конференцији за штампу, јер ипак је ово конференција за штампу?
Александар Вучић: Јесте, имали смо састанке шта ћемо и како да бисмо пробили медијску блокаду, па смо разговарали са овом децом која се боре, али она ће вам спремити једну конференцију за новинаре наредних дана. Ја нисам хтео о томе да говорим, али кад од њих будете чули, јер они ће вам доставити доказе шта се рецимо ради на интернет порталима и на он-лајн издањима и каква је цензура у питању, нећете веровати. Нећете веровати какве ће податке ова деца да вам доставе и покажу, очекујте, наредних дана ће да вам се обрате, са доказима.

Давор Лукач (Фонет): Како коментаришете да је један про-режимски лист објавио анкету, што до сада није, према којој СНС води испред Демократске странке, а Тадић има више негативних поена од Николића?
Александар Вучић: Знате, ја годину и месец дана тачно како питам све њих, а како је могуће људи да стално лажете да се води некаква „мртва трка“? Нигде се никаква „мртва трка“ не води, него постоји питање да ли ће да вам поставе тотал, али да не улазимо у технику, дакле, тачно је да је наша предност у тоталу 5 или 6, на излазности је 10, 11, 12, сад да не објашњавамо то људима, али би посао неких других био да то ураде, а они то неће да раде. А сад је отприлике дошло време, бога ми, пред изборе свашта ће да буде, па хајде да нешто направимо, јер су много лагали народ. Да вам кажем, толико сам згрожен чињеницом да су режимски медији као главну вест ставили, замислите, „рекао Дан Тана“! Славомир Топаловић, звани Дан Тана или тако некако, саопштио да је Тадић лепши од Клунија! И то је главна вест у свим режимским медијима! Или готово свим медијима. Па то је парадигма наше стварности! То је парадигма катастрофе у којој се ова земља налази. Шта нас брига за Клунија, шта нас брига ко је лепши од њих? Дан Тана, извињавам се човеку што нисам запамтио његово име, има кафану и у његовој кафани су мерили да ли је лепши Клуни или је лепши Тадић? И то је главна вест! Није било важније вести! Није било колико имамо незапослених људи. Није било како ћемо да решимо тај проблем.

Тања Алексић (Б-92): А да је то рекао за Николића, онда би вам било у реду.
Александар Вучић: Не, не би нам било у реду, а то показује, тај став показује, пошто вас веома поштујем па вам не могу ништа да кажем, али тај став показује да људи погрешно мисле да су сви политичари исти. Ја мислим да је тај став не само бесмислен, него одвратан према грађанима, зато што људе интересује како ће они да живе, а не да ли си леп, да ли ти је фотографија лепа или није. Шта је то што си ти учинио за њих, а не шта је то што си учинио за себе. И не желим да прихватим ту врсту идеје да смо сви исти, а не да је то само заседните ви у њихове фотеље и да се никад ништа не промени. Или да само ми нисмо тако лепи, они су лепши и тако даље. То нас не занима. Ја сам и данас говорио о ономе што ми желимо да урадимо, не изговарајући ниједну ружну реч о њима. Ниједну чак непристојну реч, чак ни оно што сте ви очекивали да ћу да говорим данас.

Александар Мушицки (Свет плус инфо): Имали смо ово свечано отварање моста у новогодишњој ноћи...
Александар Вучић: Имали смо више пута отварање моста. Ово је било трећи пут отварање моста.
Александар Мушицки (Свет плус инфо): Али градска управа још увек није саопштила колико је коштао.
Александар Вучић: Себи сам досадио, поштовани пријатељи, и некако, људи, увек то изгледа као нека врста жалопојке и кукњаве, а само смо имали једно цивилизацијско, грађанско питање, чини ми се нормално да нормалније не може бити- колико кошта мост код Бешке, колико кошта мост код Аде? Ни на једно, ни на друго питање одговор нисмо добили. Ваљда ћемо једном да добијемо, ако ништа друго оно у априлу или мају, кад се избори заврше. Онда ћемо сазнати колико то све кошта и Београђане и грађане Србије. Али, како да вам кажем, ако то никога не интересује у нашој земљи, а да то питање морају да постављају функционери Српске напредне странке, а да онда новинари кажу „аха, ево су они, они ће то да питају зато што им је криво“. Не, то је од нашег новца изграђено, нама је драго, али ми мислимо да имамо право да знамо колико нешто кошта. И то право нико не сме и не може да нам одузме.

Драган Башовић (Правда): Шта мислите о овом примеру јефтиног рекламерства, као што је појављивање политичара у новогодишњој ноћи?
Александар Вучић: Ја сам у једном разговору са Борисом Тадићем, то је било у марту, дакле пре два митинга наша, били смо присутни Томислав Николић и ја, а био је и Борис Тадић, ја сам му нацртао шта ће да ради за Нову годину. И сећате се да сам на једној од конференција за новинаре рекао. 29. или 30. децембра иде твој новогодишњи интервју. Онда ћете да отварате мост, да посећујете бебе, онда ћете да идете у „Улицу отвореног срца“, пошто никад нисте ишли, али ћете сад да идете, иако нисте прихватили наше предлоге и предлоге Покрета социјалиста да укинете ПДВ за одећу и обућу за бебе и тако даље да и то проглашавате, онда ћете 6. или 7. да глумите како сте велики Срби, да одете у Грачаницу или Дечане, а нећете дати опозицији да се појави било где. Ми управо рачунамо, за све медије, колико су објављивали информација о сиријској и руској опозицији, а колико о српској опозицији у последњих месец- месец и по дана, изненадићете се, добићете те податке у року од три дана, видећете да је сиријска опозиција била много интересантнија српским медијима од српске опозиције. Изгледа да је та сиријска опозиција страшно важна и страшно утицајна за живот људи у Србији. Надам се да некима неће падати на памет да власт чувају на исти начин као у Сирији. Само их то молимо. Не желимо да их упозоравамо, само их то молимо, да им то не пада напамет. А иначе, замислите људи само, што би рекао Тома Николић, да је Слободан Милошевић на такав начин злоупотребљавао Нову годину? Замислите, Нову годину не можете да славите без Бориса Тадића, Драгана Ђиласа, Млађана Динкића? Па то би био скандал над скандалима. Али њима не пролази више ништа, џабе им то све и полако, али сигурно им се приближава крај. Они овим показују да неће бирати средства у борби против своје политичке конкуренције. Ми ћемо бирати средства, ми хоћемо мир, ми хоћемо изборе, хоћемо папиром и оловком да их побеђујемо, а не на неки други начин. И за то ћемо да се изборимо. И победићемо их убедљиво. Као што сам вам рекао и пре годину дана, а тад многи нису веровали.