Вести

Победом ћу ујединити Србију

• Да ли ће тада Србија сазнати шта се догодило на општим изборима?
- Хоће, сигурно. Разлог је то што ме, у жељи да победим Тадића, воде морал, истина и правда. Ако ја победим, сви ће сазнати потпуну истину о изборним преварама режима. Тог 6. маја велики део Србије заспао је у неверици да је после 12 година могућ такав суноврат демократије. Ја ћу бити гарант поштовања воље грађана.

• Прича о крађи избора изазвала је буру реакција у јавности. Верујете ли да ће вам прича о крађи помоћи или одмоћи у другом кругу избора?
- Нисам се бавио таквим рачуницама. Грађанима сам доставио све доказе о изборној превари до којих је Српска напредна странка дошла. Потом сам то, у складу са законом, предао полицији и њима препустио да истраже шта се догодило са гласачким листићима. Расплет знате. Једини начин моје политичке борбе увек је био гласачки листић, а 6. маја и то нам је било ускраћено. Верујући у демократију, то сам морао да саопштим грађанима.

• Пошто сте поседовали џак са изборним материјалом, а то је само један од 20 џакова, због чега избори нису поновљени?
- То није питање за мене. СНС је тражила понављање избора, а надлежни су нам одговорили да је све било у најбољем реду. Дакле, адреса за то ваше питање су РИК и, наравно, режим Бориса Тадића, који им је издао упутства за рад.

• Хоћете да кажете да су сада двоструки аршини у игри, јер да се то догодило пре 12 година, тадашња опозиција би тражила поновно расписивање избора?
- О томе сам вам говорио. Па, да ли сте ви чули Драгана Шутановца? Тај бивши министар је читавој Србији објаснио како су напредњаци сами од себе крали гласове. Да ли вам то звучи прихватљиво? Мени не. Неки, који су се најпре побунили, одједном су променили мишљење и пристали да аминују све што је Тадићев режим смислио као објашњење за ту нечувену крађу.

• Ако је изборна утакмица била нерегуларна, зашто нисте бојкотовали други круг?
- Не желим да Тадићу без борбе препустим трећи председнички мандат. Даћу све од себе да га спречим да још пет година девастира српско друштво. Немам право да бојкотујем изборе, јер људи у Србији желе промене, које ћу им ја омогућити. Грађани Србије и чланови и присталице СНСа издржалису најпрљавију кампању икада, и ја имам обавезу да се борим за њихову будућност.

• Да ли ћете и после председничких избора наставити протесте и тражити поновно бројање гласова са општих избора?
- Охрабрићу оно мало поштених у надлежним институцијама да часно ураде свој посао и да искрено кажу рпађанима шта се догодило.

• Шта грађанима Србије доноси ваша победа?
- Желим да исправим све лоше што је Тадићев режим оставио Србији. Ујединићу земљу, тако што ћу се повући са свих страначких функција. Бићу председник свих грађана. Трудићу се да Србија постане поштена и успешна земља, у којој нико неће морати да буде члан неке странке да би живео нормално. Оно што намеравам да урадим записано је у нашој Белој књизи.

• А зашто је Тадић лоше решење за Србију? И шта би донела његова победа?
- Тадић је у последњих 12 година показао да мало зна. Максимално је продубио кризу у свим сегментима друштва. Степен корупције је незамисливо висок, то нам онемогућава да напредујемо, да привлачимо инвеститоре. Свакодневно се повећава број незапослених и отпуштених, млади се не усуђују да ступају у брак, рађа се све мање деце. Да ли хоћете да вам још набрајам? Тадићева победа била би само наставак тог негативног тренда и гаранција његовим тајкунима да могу да наставе да пљачкају Србију. Не могу да замислим да ће му грађани то дозволити.

• Очекујете ли подршку бирача остатка опозиције?
- Да, баш ме је јуче подржао лидер ДССа Војислав Коштуница. Мислим да хе то учинити и чланови и симпатизери осталих опозиционих странака, који у претходном кругу нису гласали за Тадића. Позивам их да изађу на биралишта, јер у супротном расту шансе Тадића да још једном буде изабран.

• Да ли ће ваш избор зауставити формирање владе ДСа, СПСа и још неких мањих странака?
- О томе после избора, хајде да сачекамо недељне резултате.

• Да ли сте разочарани, пошто сте странка која је освојила највише гласова, а називају вас губитницима, и узгред нису спремни да СНСу као најјачој странци прво понуде место мандатара?
- Не, јер никада нисам желео да дођем на власт бројањем до 126. Коалиција рогова у врећи никоме никада није донела добро. Док се задовоље апетити свих учесника у власти, за грађане остане врло мало. Моја намера је да то спречим по сваку цену.

• Шта бисте поручили вашем противкандидату Борису Тадићу?
- Његова политика потрошила је све кредите, био је то човек на погрешном месту, где је провео превише времена. Дајем му шансу да следеће четири године проведе у опозицији, јер ће то бити здраво за њега и његову странку. Имаће прилику да мирно и дуго размишља о свему што је могао, а није учинио за бољи живот у Србији.
Искоренићу криминал и корупцију

• Да ли ћете се као председник Србије ухватити у коштац са криминалом и корупцијом?
- То је мој приоритет. Та два зла изједају Србију тачно осам година, колико је Тадић на власти. Охрабрићу и мотивисаћу све истражне органе да се обрачунају са корупцијом и криминалом. Ја ћу обезбедити да тај посао обаве без политичког
утицаја. Сви ће бити под лупом. Корупцију ћемо, по угледу на земље као што су Аргентина и Сингапур, прогласити за кривично дело највишег степена, које угрожава државни поредак, које ће, у складу с тим, бити драконски кажњавано. Верујем да је то пут за искорењивање тих појава, које су процветале током владавине Бориса Тадића.