Српска напредна странка - Srpska napredna stranka, Izbori 2012

Home Новински чланци Новински чланци - Јул 2010. Пресс - Томислав Николић - 19.07.2010.

Пресс - Томислав Николић - 19.07.2010.

AddThis Social Bookmark Button

ИМАМ ТРИ ПИТАЊА ЗА ЕУ

Пресс, 19.07.2010
Лидер СНС Томислав Николић данас путује у Брисел где ће се састати са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом. Николић каже за Пресс да ће од европског комесара тражити одговоре на питања зашто је успорен пут прикључења Србије ЕУ, зашто се то крије од грађана Србије и који услов треба да испунимо да бисмо постали члан Уније.

- Ова посета показује да наша странка има континуитет у релацијама са институцијама ЕУ и она је наставак онога што смо започели са Олијем Реном. Међутим, моја посета Бриселу имаће за циљ да растумачи новонасталу ситуацију у вези са приближавањем Србије ЕУ које не иде онако како то очекују наши грађани.
Значи, идете у Брисел да кажете да Србија и њени грађани нису задовољни брзином приступања и оним што добијамо од ЕУ?
- Тако је. Желим да им кажем да се грађани Србије који су већински опредељени за ЕУ налазе већ дуго у блаженом незнању, да су незадовољни. Од актуелне власти се најчешће добија одговор да су европске интеграције успорене јер сарадња са Хагом није окончана. Чини ми се да је то изговор режима, а да су разлози неки други.

Који, хоћете ли тражити од Филеа конкретан одговор шта Србија треба да уради?
- Управо то, тражићу најјасније и најконкретније могуће одговоре. Хоћу да чујем те услове. Хоћу да чујем шта Србија треба да уради да би постала члан ЕУ? Али, и ја ћу да поставим услов. Да тај одговор који добијем одмах пренесем грађанима Србије, да ме не обавезују ћутањем. Ако не смем да кажем грађанима, нека и он не говори мени. Нећу да за неколико година неко каже: ви сте то знали, речено вам је у Бриселу у јулу 2010. СНС се припрема да преузмемо власт и нећу изненађења кад се то деси. Хоћу да знам шта нас чека, а не да половина мандата пређе у упознавању са ситуацијом. Ми смо нова странка, без репова, и такви хоћемо да дођемо на власт.
Шта ако вам кажу да је услов признавање независности Косова?
- Сачекајте да видимо шта ће ми конкретно рећи, па ћете онда чути и моје ставове.
Шта мислите како ће мишљење Међународни суд правде донети о отцепљењу Косова 22. јула?
- Најсрећнији бих био да грешим, али мислим да ништа добро за Србију неће бити, него ће мишљење МСП оставити неког простора за тумачење. Волео бих да чујем која је то стратегија власти, јер чујемо неке приче о компромису. Председник Републике треба јавно, после одлуке Суда правде да изађе и објасни позицију Србије, без устручавања. Да каже шта можемо и шта планирамо. После треба да одржи састанак са шефовима највећих странака. Ако отворено све каже, нашу подршку за Косово ће увек имати.

Тражили су од мене да уђем у савез са ДС

Да ли ћете у Бриселу тражити подршку за ванредне изборе?
- Не.
А „благослов“ за коалицију са ДС после избора?
Мене су већ питали шта мислим о коалицији СНС и ДС, да будем отворен чак су ми то и сугерисали. Међутим, рекао сам да је то немогуће и то не могу сада да порекнем. Србији су потребне две јаке странке, једна на власти и једна у опозицији. Ко би био опозиција када бисмо ми и ДС били на власти власт? Ево, видим да је председник републике напрасно пре неки дан био у званичној посети Белгији, само да се каже да је пре мене био у Бриселу.

Контакт

Српска напредна странка
Палмира Тољатија 5, III спрат
11070 Нови Београд, Србија
Информације тел: +381 (11) 655-7486;
Извршни одбор тел: +381 (11) 655-7033
Контакт тел за медије: +381 (11) 655-7040
Факс: +381 (11) 655-7491

informativna-sluzba@sns.org.rs;
izvrsni-odbor@sns.org.rs;
pravni-savet@sns.org.rs
ekonomija@sns.org.rs