Архива новинских чланака

Дневник - Томислав Николић - 28.12.2011.

Председник СНС-а је на скупу, на којем су били и локални страначки функционери, рекао да се странка спрема за изборе који ће бити редовни, а да је „штета” што они нису одржани ове године јер би тада, по његовим речима, нова влада другачије решавала проблеме КиМ, односа с ЕУ, угрожене економије и социјалног стандарда грађана, као и девастиране пољопривреде.
– Изгубили смо ову годину очекујући да Влада Србије реши неке проблеме које је сама направила, а није успела у томе – рекао је Николић. – Остало је да трпимо ову владу још неколико месеци, пошто тамо нема честитог и моралног човека да каже: људи, ми смо погрешили, нисмо добро радили, време је да питамо грађане Србије шта о томе мисле.

Николић је додао да је у томе „главни кривац” владајући ДС, као окосница Владе. Он је такође казао да ситуација у Војводини није таква каквом је ДС представља и да та покрајина „као део српског друштва у којем би требало да се живи најбоље, полако почиње да заостаје”.
СНС, по његовим речима, очекује тежак посао следеће године јер ће их, сматра, дочекати проблеми које је ДС оставио, али да напредњаци неће угрозити пут Србије ка ЕУ и да неће оставити КиМ на цедилу.
Говорећи о Војводини, рекао је да она има стечена права и да остваривање тих права није ничим угрожено.
– Нека Војводина буде покретач развоја Србије, нека буде локомотива која прва улази у ЕУ, нама то уопште не смета – додао је он, наводећи да ће СНС покушати да и друге средине Србије дигне на ниво Војводине.
Он је казао да СНС Војводину види као део Србије који „има право да се у њему живи боље него у другим деловима – тако јој Бог одредио, такав је положај”.
Николић је новинарима казао да СНС у Војводини неће трчати изборну трку контра Бојана Пајтића, него да треба да победи ДС „који огроман новац троши да би промовисао Пајтића”.

„Није сваки захтев пут ка отцепљењу”

Николић је новинарима, који су га питали о захтевима за оснивање војвођанске полиције, изјавио да он „не пати од синдорма страха да је све што Војводина добије пут ка отцепљењу” те покрајине.
– У Савезној Републици Немачкој имате Баварску која је своја држава, али јој не пада да иступа из СР Немачке – казао је Николић.
Он је рекао да бојазан од отцепљења постоји „све док има усијаних глава у Војводине које о томе причају”. Додао је да ДС нема поверења у своје људе у Војводини и да шири причу да Покрајини не треба ништа дати.
Говорећи о штрајку полиције, он је рекао да разуме разлоге за то, „кад видите да нису добили панталоне пет година и нову униформу и да им држава дугује новац„.
– Са штрајком полиције није се шалити зато што је то очај. Ти људи се тешко одлучују на штрајк, али су заиста угрожени, и то се види – рекао је Николић, додајући да СНС није ни организовао ни подстрекивао тај штрајк. – Јадна је држава у којој полиција штрајкује док јој се не испуне захтеви. Има држава у којима полицајци изађу на улицу, покажу неко своје незадовољство и врате се на свој посао. Ово је већ узело великог маха и Влада не може да се склања иза тога.