Архива новинских чланака

Правда - Александар Вучић - 05.10.2011.

• Сматрате лидаје владајућа коалиција кренула у неки вид предизборне кампање, то су бар неке оцене аналитичара?
- Јесте, а неки чланови Владе на време су схватили да та влада нема никакве шансе да добије следеће изборе. Тако је и саветник премијера Јуриј Бајец данас критиковао Владу коју саветује. То је зато што су њихова кола кренула низбрдо. Нико то више не може да заустави. Џабе им је то што се хвале сваки дан великим успесима,
џабе им је то што су праве мушкарчине, које глуме не знам ни ја шта, иживљавајући се на онима који не могу ни да им узврате. Како год окренете, мислим да је њихово време прошло, истекао им је рок трајања и више није важно шта они раде и предузимају.

• Ваша оцена је да је Влада задужила земљу за 5,7 милијарди евра.
- Тако је. У три последње године Србија је задужена за нових 5,7 милијарди евра. То је највећи дуг који је једна влада направила у свом четворогодишњем мандату. Само се питам како је то могуће и на шта су потрошили две милијарде евра годишње колико су задуживали земљу. Где су те паре отишле када нигде нема нових фабрика, када нема улагања у пољопривреду, када нема нигде ничега?

• На који начин ће СНС, уколико дође на власт, вратити дугове ове владе?
- Имаћемо великих проблема и гледаћемо да подигнемо производњу, што је суштина успеха. Ако у томе успемо, онда смо направили велики корак напред, и очекујем да то буде посао нове владе. Ако будемо подигли индустријску и пољопривредну производњу, онда мислим да смо на корак до тога да направимо велики резултат и да грађани буду задовољни. Да ли ће бити лако? Неће. Али то ће нам бити кључни посао.

• Ивица Дачић, министар полиције, забранио је "Параду поноса" а мисли се да је то учинио зарад добијања политичких поена.
- Уопште ме то не интересује. Све време су замајавали људе. Прошле године су дозволили, ове године не дозвољавају. Мисле да ће да добију нешто пред изборе, али боље да нам одговоре како се Србија толико задужила, како постоје толике афере, како су то они учествовали у највећим корупционашким аферама, а не да се баве неважним темама. То све раде Ивица Дачић и још неколико њих. Не интересује их како држава изгледа.
Следећа влада ће поштовати Устав

• Сматрате ли да ће Србија са будућом владом успети да сачува КиМ, а да на путу ЕУ? И шта очекујете 12. октобра, када ЕК треба да објави извештај?
- Надам се да ће Србија добити препоруку за статус кандидата и мислим да је то реално. Да ли ћемо добити и датум почетка преговора, то ћемо још да видимо. Важно је да ми чувамо оно што је Устав прописао, али и да гледамо како и на који начин ћемо живети у будућности и да настојимо да побољшамо стандард нашег народа. Треба да идемо у корак са најразвијенијим државама, а не да следимо најсиромашније земље. Сигуран сам да ће један од циљева следеће владе бити поштовање Устава. Неће бити лаких решења за Косово и мислим да не постоји влада која би признала независност Косова, и која сме да се одрекне наших људи на КиМ.