Архива новинских чланака

Вечерње новости - Томислав Николић - 15.05.2012.

- Мислите ли да ће вам прича о крађи избора више помоћи или одмоћи у  другом кругу избора?
- Увек сам се у свом политичком деловању руководио начелима истине, правде и правичности, а не начелима политичког опортунитета и целисходности. За разлику од Тадића, ја се политиком бавим, не због власти и привилегија, већ због идеја и визије нормалне и пристојне Србије. Моја Србија је Србија без крађе, корупције и лоповлука, а у поређењу са тим циљем, ништа друго није, ни упоредиво, ни довољно важно. Свакако, уверен сам да Србија не може и неће да бира своју пропаст, а управо то би значио поновни Тадићев избор за председника.

- Ако тврдите да је  изборна утакмица била нерегуларна, зашто нисте бојкотовали други круг?
- Зато што бисмо тиме показали кукавичлук и неодлучност, а Тадићу бисмо, без борбе, омогућили нови председнички мандат. Немам право да бојкотујем изборе, јер људи у Србији хоће промене, а не повлачење. Такође, наши људи су издржали најбруталнију и најпрљавију кампању у савременој европској историји и немам право да се не борим за њихову и будућност целе Србије. Хоћу да се борим и хоћу да победим режимског кандидата. А, осим тога, зарекао сам се и да никада нећу на улици да освајам власт, нити да ико због мене заплаче или, не дај боже, погине.

- Зашто сте четири дана после гласања потегли причу о крађи? Је ли све смишљено да бисте добили “крила” пред други круг?
- То су апсолутне неистине. Чим смо добили доказе о изборној крађи изашли смо у јавност. Нису ми потребна никаква крила, само желим да помогнем народу Србије да се ослободи аутократског режима, криминалаца који у њихово име управљају најважнијим ресурсима и разарају ткиво српске државе.

- Је ли тачно да су вас западне силе притискале да, ипак, изађете на изборе?
- СНС, а сутра и Србију нисам и нећу водити по било чијим налозима, већ у складу са интересима и потребама нашег народа и наше земље. На мене је немогуће вршити било какав притисак.

- Зашто мислите да сте боље решење за Србију?
- Тадић је у претходних дванаест година показао шта зна, колико може, а за њим су резултати којим нико не би могао да се похвали. Ја желим све то што је лоше да исправим и променим, да ујединим земљу, да будем председник свих грађана, а не политичке странке, као што је то Борис Тадић. Мени су важни интереси Србије, а не лични, партијски, или групни. Ја волим Србију и борићу се за њу, а шта и како је Тадић радио, свима је потпуно јасно.

- Јесте ли сигурни да ће вас подржати бирачи ДСС, Двери и СРС?
- Мене интересују грађани Србије и њихова подршка. Уверен сам да људи који су гласали за опозиционе странке желе промене и да никада и ни по коју цену не могу и неће да своје поверење и свој глас дају Борису Тадићу, а глас за њега је и неучествовање у изборном процесу.

- Верујете ли да је прича око владе завршена договором ДС и СПС или се још надате да ће СНС дати мандатара?
- Ствари ће бити другачије кад будем изабран за председника Србије, али ће мој посао свакако бити да поштујем Устав, вољу већине, али и да је надзирем и контролишем.

- Спремате ли се то већ за кохабитацију? Зашто сте рекли да сарадња вас, као новог председника, и владе ДС и СПС не би била лоша за Србију?
- Зато што бих на тај начин могао да контролишем власт уколико, као у последње четири године, остане бахата и распојасана. Сваки потез владе био би под лупом, што сада није случај. Зато што бих са места председника државе могао да подижем кривичне пријаве, на пример, због спорних приватизација. Могао бих да указујем на сваку врсту незаконитости... Уверен сам и да бих са тог места, успешно мотивисао истражне органе да часно и поштено обављају свој посао и да примењују закон до последњег слова.

ЏЕНТЛМЕН ПОСЛЕ ИЗБОРА

- Хоћете ли честитати Тадићу ако вас победи?
- Знате, ја нисам слао омладинце Српске напредне странке на његова врата да му узнемиравају породицу, нисам нападао његову децу, нисам га провлачио кроз блато, нисам трошио новац из државног буџета на телевизијске спотове против њега ... Био сам и остаћу политички џентлмен.

НИШТА ТАЈНО

- Имате ли тајни договор са СВМ да Мађари не подрже Тадића?
- Немам тајне договоре, али сам уверен да ће велики број припадника мањина гласати за мене. И ти људи живе тешко, обесправљени су, фабрике су им затворене, а ја ћу им гарантовати сва права обезбеђена међународним стандардима.