Народна скупштина

Александар Марковић – Седница Народне скупштине Републике Србије 06.10.2016

Уважени представници Високог савета судства, уважени представници Државног већа тужилаца, даме и господо народни посланици, одмах на почетку свог излагања желео бих да кажем да подржавам предлоге који су данас на дневном реду. Дакле, подржавам све кандидате који су данас предложени за судије, који се први пут бирају на судијску функцију, као и кандидате за заменике јавног тужиоца и не сумњам уопште ни у биографије, ни у ваш одабир, ни у систем критеријума, ни у систем оцењивања.

Убеђен сам да ћемо данас изабрати добре кандидате на ове функције, упркос томе што су представници неких странака, махом странака бившег режима, данас имали неке замерке. Ако мене питате, то су биле потпуно неосноване замерке. Али, имали смо прилику да чујемо опет, односно да видимо опет неки селективни приступ томе. Дакле, упорно заборављају у својој критици да се осврну на један период, на један врло важан период, период 2009, 2010. године, када су спроводили тај реизбор судија, како они то кажу – реформу судства. Подсетићу вас да је Венецијанска комисија ту реформу судства оценила као катастрофалну.

Знам да стање у правосуђу није сјајно, можда није најбоље у овом тренутку, али с обзиром шта смо наследили, с обзиром какав девастиран систем правосуђа смо наследили, мислим да смо на добром путу да направимо један ефикасан и добар систем правосуђа и да вратимо поверење грађана у судство.

Подсетићу опет, Венецијанска комисија је утврдила да је реформа правосуђа била катастрофална 2009. године. Опет морам да поставим питање – кад смо већ улазили у меритум, да ли су критеријуми били добри, да ли је систем оцењивања био добар, зашто нисмо се сетили неког ранијег периода када је реч управо о тим критеријумима и о том и таквом оцењивању, али док је власт у земљи вршила једна друга странка која се данас поделила у неколико фракција, а тада је била једна странка и предводила, односно чинила сву власт у овој земљи?

Испред мене имам документ који смо неколико пута и читали, али због грађана Србије не би било лоше да се присетимо како је то изгледало у њихово време. Испред мене је документ који су потписали председник општинског одбора једне странке, погађајте, верујем да сви претпостављате о којој је странци реч, дакле, у питању је ДС, па председник општинског одбора ДС Славољуб Митов, али и председник Скупштине општине тада Власотинце Срђан Шушулић су потписали један документ где су кандидати тадашњи за судије и тужиоце карактерисани и оцењивани. Они који су окарактерисани у овом документу као окорели непријатељи ДС, претпостављате да нису изабрани, они који су окарактерисани као пријатељи, као чланови, као симпатизери, сигурни гласачи ДС, они су, наравно, реизабрани, па је то изгледало овако.

Нећу сада наводити имена, али један од кандидата, председник суда од 2000. године, ломио се између ДС и ДСС, превагнуо тренутни интерес, те се сматра ДСС-овцем. У принципу поштен, али некомуникативан и непредузимљив, заслужује шансу. То је била једна од препорука и главних разлога због чега је неко био изабран за судију или не. Онда следећи кандидат, каже – симпатизер, супруга члан ДС, поштен, вредан, са стране гледано некорумпиран, десетак година уназад пружа сву правну помоћ ДС. Вероватно најбољи у суду. Амбициозан, заслужује да напредује. Заинтересован за апелационог судију у Нишу. Неспоран. За следећег кандидата каже: повучен, миран, вредан, вероватно поштен, искусан, симпатизер странке, незаинтересован за политику, бивши социјалиста, сарађивао без поговора, неспоран. Онда иде следећи, каже – миран, праведан, повучен, поштен, аполитичан. Једина мана – супруг бивши председник ЈУЛ-а. Сада аполитичан, неспорних судских квалитета. Онда има, е, ово је добро. Каже – кандидат тај и тај, извршни судија, али без ауторитета. Каже – поштен, али неупотребљив због алкохола, и сам се нада пензији. Па су тако исто препоруке даване и за јавне тужиоце у Власотинцу. Па је за заменика општинског јавног тужиоца речено да од оснивања је симпатизер странке, сигуран глас, поштен, некорумпиран, недовољно предузимљив и у сенци тужиоца. Употребљив, неспоран за заменика основног јавног тужиоца у Власотинцу.

Ово је, даме и господо, слика и прилика какво је стање у судству било и какво смо стање у судству наследили. Ово је класичан пример како је једна странка, док је вршила власт у земљи, спроводила реизбор судија, односно ту, како они кажу, реформу правосуђа. Чланство у политичкој партији, тада владајућој ДС, било је све на свету.

Српска напредна странка, са премијером Александром Вучићем, чини свакодневне напоре. Тај посао није лак у односу на то шта сте нам оставили, укупно стање у друштву, мислим, да Србија постане модерна и уређена европска земља. Данашњим предлогом одлука које ћемо данас, надам се, усвојити, односно сутра у дану за гласање, чинимо додатни напор, предузимамо кораке да Србија то и постане, да се врати поверење народа и грађана Србије у правосудни систем, да судство постане независно и да подигнемо ниво квалитета рада у Србији.

Позивам вас да у дану за гласање подржимо ове предлоге. Захваљујем.