Народна скупштина

Гојковић: Посланици опозиције нека дођу и кажу да су против Тијаниног закона

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поново је данас позвала посланике опозиције који бојкотују рад пленума да дођу и расправљају о “Тијанином” закону, али и да понове ставове које износе ван сале, односно да су против тог закона.

"Нека дођу да јавно кажу да су против ''Тијаниног закона'', да то чују грађани. Ја немам моралну дилему као посланици који нису прихватили позив да уђу и подрже иницијативу 160.000 грађана Србије. Немам дилему да ли је важнији закон или заштита људских права монструма”, рекла је Гојковић учествујући из посланичке клупе у парламентарној расправи.

Она је “захвалила” посланицима опозиције који су у јавности поручили да нису за усвајање “Тијаниног закона”, као и да се “ломе” у вези са тим да ли треба прихватити казну доживотног затвора.

Гојковић је објаснила да је део “Тијанине иницијативе” усвојен још пре две године, а тиче се скраћења рока за потрагу за несталим дететом, те да је сада на реду други део иницијативе чиме се заокружује читав предлог “Тијаниног закона”.

Приметила је да Бошко Обрадовић, лидер Двери, нема, како каже, ни политичку храброст да уђе у салу и каже да неће подржати “Тијанин закон”, као и да је, уместо о породичним вредностима, напрасно почео да размишља о европским и да ли манијаку треба да се омогући условни отпуст.

“Сад Бошко (Обрадовић) уз уобичајене увреде поручује да закон није у складу са европском праксом и да му је проблематично укидање могућности условног отпуста. Ето, лидер партије за коју и не знамо да ли више постоји и који се залагао за породичне вредности, сада размишља о европским”, рекла је Гојковић.

Како је оценила, све је с његове стране једно политиканство.

Гојковић је подсетила да је иницијативу за доношење Тијаниног закона покренуо отац Тијане Јурић и да ју је подржало 160.000 грађана са захтевом да се за починиоце најтежих кривичних дела уведе доживотна казна затвора.

“Европа је у скоро свим државама омогућила да постоји доживотан затвор без условног отпуста”, рекла је Гојковић, а на моралне дилеме да ли онај ко је починио кривично дело има право на условни отпуст, Гојковић одговара да је право на живот имала и жртва.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2