Народна скупштина

Игор Бечић - Седница Народне скупштине Републике Србије – 06.10.2016

Уважени грађани, поштоване колеге, премијер ради само оно што жели сваки човек, а то је да добије посао да прехрани своју породицу.

Бивши режим чуди се када помињемо бивши режим. Могли би да кажемо једна странка, ДС, али они су се у последње време толико делили да више не знамо колико је то странака бившег режима. Веома ми је чудно што су поједини из бившег режима поднели амандмане.

Нисам желео да се јавим по овом закону јер сам очекивао да неће бити поднетих амандмана. Па, више нису на власти у локалним самоуправама. Не могу више да успоставе систем где је важила центрифуга исисавања новца из локалних самоуправа, трансферног новца који су добили од покрајине.

Имамо безброј пројеката, безброј хала које су грађене по пројектима од деведесетих година да би само што више новца који је дошао из приватизације из републичког буџета завршио у џеповима појединаца. Фонд за капитална улагања је одобравао све, ко год је дошао и рекао – ја сам члан ДС у овој општини, имам тамо неки пројекат да изградим неку халу, кошта милионе и милионе евра, то што је то село које нема ни пет ђака, то је већ нека друга прича, то што је намет локалној самоуправи да после морају те хале да одржавају, то је опет нека друга прича. Важно је исисати новац од грађана Србије.

Општина Врбас, колико имамо запослених у општини, више је то бројка која се стиди и сваки Врбашанин. Када више нису могли да запошљавају у општини, онда су извукли, рецимо, пољочуваре, основали агенцију „Јазип“, да би могли нове да приме уместо њих. Да не кажем дуг, и видим љутњу код појединих чланова ДС у Врбасу зашто се данас неколико пута поменуо дуг од милијарду и петсто милиона. Па, само ревизор је 2013. године, када је контролисао, нашао ненаменски потрошено 500 милиона динара.

Шта би било да је контролисао 2012. годину када је била изборна кампања? Па, то су стотине и стотине милиона. Рецимо, само пример – подигну кредит да изврше реконструкцију сале где примају грађане, рецимо, 500 хиљада евра, а онда схвате да је то лудост или је та сала некадашње „Беобанке“ сва у мермеру и прави сервис грађана, који је направљен од стране претходне власти, и онда брже боље следећа Скупштина тај кредит претвори да изграде, рецимо, у објекту за физичку културу собе, па схвате да и то није оправдано, да ће их неко због тога прозивати и на крају тај новац заврши, тај кредит се преименује у реконструкцију крова музеја, али нисмо имали реконструкцију крова музеја, тај новац је на крају нестао 2013. године после изборне кампање плаћајући све оно што се радило у току те кампање.

Мој колега професор, уважени професор је поменуо геноцид. То би се могло рећи и за болницу. То је био леп пројекат регионалне болнице, пројекат покрајине, издвојен огроман новац, а на крају купљени апарати, купљени системи који су дељени… Кад се један скенер подели у 50 делова, 50 јавних набави и када дође тих 50 делова једног скенера, онда они тамо хирурзи уместо да лече пацијенте, оперишу, они склапају тај скенер и никада га нису ни склопили, машине стоје, апарати стоје у магацинима, немају кадар који би могао да са тим апаратима ради, а болесници у општини Врбас на душецима имају све осим достојанства оног болесника који би требао ту да добије услугу коју би требала болница да даје.

Имамо сада да је блокирано 100 милиона динара дуга, а да не кажемо када је дошло ово руководство. Стизали су дугови са свих страна. Нису плаћали Војводинама воде 80 милиона, струју, јавну расвету. У сваком јавном предузећу имамо не плаћене порезе, доприносе, енергенте, гориво, подизани кредити и сада неко изађе за локалну скупштинску говорницу и каже – ова власт је неспособна. Како да буде способна власт када је затекао милионе и милионе динара дуга? Две године неплаћена струја, две године неплаћена јавна расвета, не плаћено запрашивање комараца, ненаменски потрошено 500 милиона динара, а шта је оно што су упаковали да је наменски?

То су радиле странке бившег режима, оне странке које су из једне странке настале и поделиле се после избора, после краха на изборима, али то су грађани знали да покажу на изборима, да цене оно што ради председник Владе. Поносан сам на њега када каже да ће ући у сваки јавни тоалет, у сваки објекат, у сваку установу, бориће се за свако радно место, јер то управо очекују грађани од својих представника, а то је да се свакодневно боре за њих.