Вести

Александар Вучић мандатар за састав нове владе

Председник Србије Томислав Николић саопштио је данас да је мандат за састав нове владе поверио лидеру СНС Александру Вучићу. "Обећао сам да ћу радити вредно и поштено и доносити добре одлуке за нашу Србију", рекао је Вучић.

Николић је поручио да ће, у складу са својим уставним овлашћењима, делити са владом одговорност у суочавању са искушењима која очекују државу. Николић је честитао Вучићу уз опаску да му "не би био у кожи".

"Србија је пред огромним искушењима. Победа, радост и весеље завршени су бројањем гласова, а данас почиње велика одговорност и рад под лупом јавности и свих оних који желе да влади пронађу грешку", констатовао је Николић.

Председник Србије се са Вучићем, како је рекао, договорио да заједнички сносе ризике и одговорност, јер владу очекују одлуке које неће бити популарне, али су нужне "зато што су претходници доносили популарне одлуке".

Александар Вучић је, према Николићевим речима, на себе преузео одговорност да унапред каже да ће да буде тешких одлука, и да је циљ да Србија коначно почне да живи од свог рада.

Николић је истакао да, ако грађани мисле да проблеми са којима се Србија суочава могу да се лече шећерном водицом, могу да изаберу другу владу и председника, констатујући да Србија има једног Александра Вучића и да би било трагично да га изгуби зато што није успела да процени колико је његова жеља да ова држава успе.

"Данас је време отрежњења, истине и суочавања са суровом реалношћу и мислим да је СНС за то потпуно спремна, а ја сам спреман да помогнем у оквиру уставних овлашћења у ономе што владу очекује", рекао је Николић и додао да је данас најлагодније бити у опозицији.

Упитан за мишљење шта о томе шта би требало да буду приоритетни циљеви владе, Николић је истакао да ће у току предстојећих недеља бити интензивно сагледаване могућности за привлачење инвестиција.

"Све своје време и амбиције посветићу успеху ове владе. Мораћу да посетим старе пријатеље и Србији тражим нове пријатеље", рекао је Николић.

Упитан да се изјасни о персоналним решењима у будућој влади, Николић је рекао да ће Вучић бити најодговорнији, и да "није човек који ће селектору да каже ког играца ће да узме у тим а да потом он одговара за резултате".

"Од успеха ове владе зависи будућност Србије и дужност је и обавеза и право Александра Вучића да бира људе у које има највеће поверење да буду министри а мени је драго што се моје мишљење није много разликовало од онога што ће он предложити", казао је Николић.

Од Србије у наредне три или четири године, колико ће влада да траје, ћемо да направимо здраву и пристојну државу, изјавио је Вучић.

Обећао сам да ћу радити вредно и поштено и доносити добре одлуке за нашу Србију, рекао је Вучић.

Према његовим речима, тешко да је неко добио у тежим околностима такав мандат, посебно после лоших одлука из 2007. и 2009. године, због којих је у држави висок дефицит и не функционише економија.

Уз напомену да је то влада која је састављена у најкраћем року, Вучић је захвалио председнику Србије Томиславу Николићу што му је поверио мандат.

Вучић је додао да Србија улази у тешке и озбиљне реформе јер како је рекао и на почетку кампање, за листу која је добила највећи број гласова у модерној српској историји, радиће се за следеће генерације, не за следеће изборе.

"За мене лично је ово велики дан", рекао је Вучић.

Николић је поверио Вучићу мандат након консултација које је данас обавио са представницима изборне листе "Александар Вучић - будућност у коју верујемо", а прошле седмице и са представницима свих парламентарних странака.

Изборну листу "Александар Вучић - Будућност у коју верујемо", која има 158 од 250 посланика, чине Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове и Покрет социјалиста.

 

Вучић: Кандидат СНС за парламент, ротација није прошла

Циљ идеје ротирајућег председника парламента била је да се установи нова пракса демократског понашања, али је и та идеја наишла на отпор оних који имају дежурни задатак да увек буду против, рекао је данас лидер СНС Александар Вучић и навео да је због тога предложен кандидат из СНС.

"Та идеја била је плод жеље усмерене на то да се установи нова пракса демократског понашања. Нажалост, у нашој земљи шта год да предложите и како год то наиђе на отпор оних који имају дежурни задатак да кажу против", рекао је Вучић на конференцији за новинаре након консултација са председником Србије.

Вучић је рекао да није чуо прави аргумент против те идеје осим да то деградира парламент.

"Зар је годину дана мало, не видим како се тиме деградира парламент... ", рекао је Вучић и навео да СНС у будућности неће имати проблем да предложи да неко из опозиције буде на том месту.

 

Вучић: У влади уз СНС - СПС и СВМ, експерти, имена у недељу

Вучић је изјавио да пре петка неће говорити о саставу свог кабинета, али и да ће бити највероватније 16 министарстава, односно 17 или 18 чланова владе у којој ће бити СПС, СВМ и велики број нестраначких људи. То што ће нестраначке личности водити многе ресоре Вучић, како је рекао, не сматра слабошћу, прецизирајући да ће у петак на седници ГО странке предложити састав владе, да ће влада бити изабранау недељу до 19. часова.

"Данас је отишла иницијатива за председника скупштине, сутра предлог закона о влади и министарствима, сутра ће бити изабран и председник Скуштине града, прекосутра градоначелник..., све иде у дан као и што смо и рекли", рекао је Вучић.

Он је додао да ће једина пауза бити она која је предвиђена пословником о раду скупштине, због предлагања аманднама на предложене законе о министарствима и о влади.

"Влада ће бити изабрана у недељу, а састав ће се знати до 19 сати", рекао је он.

Према Вучићевим речима, сва су министарства важна, а оно што предстоји су структурне реформе. "Захвалан сам председнику Николићу што је подржао промене закона у области радноправног законодавства, економије, права, јер морамо 13 нових закона да донесемо, о раду, приватизацију, стечају, планирању и изградњи... све то морамо да урадимо до лета", рекао је он.

Вучић је додао да је други део решавање проблема предузећа у реструктурирању, а трећи ситуације у јавним предузећима, која више неће бити везана за министарства, већ за владина тела.

"Јавна предузећа је основала држава, учествују једнако на тржишту и њихов посао је да то што зараде врате и држави, а то никада није био случај", приметио је Вучић и додао да су уз плану и оштре мере фискалне конслолидације.