Вести

Ђорђевић: Границе за раднике више не постоје

Србија је усмерена и уперена погледом у Републику Српску, јер нам је веома важно да Српска буде јака, а да њени грађани уживају све привилегије. Нама је врло битно да, када су у питању инвестиције, неке од њих буду позициониране прво тако да могу да раде и људи из Републике Српске. Границе више не постоје, истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Зоран Ђорђевић.

Треба да радимо на томе и да заједнички чувамо наше становништво и грађане да бисмо имали довољно радне снаге у будућности, рекао је Ђорђевић.

* Да ли се Србија сусреће са проблемом одласка младих, као што имамо проблем у Републици Српској?

- Није то само Република Српска ни Србија. Све земље западне Европе сусрећу се са неким видом економских миграција. Србија је можда јединствена и специфична по томе што смо са тим проблемом почели да се бавимо пре него што је кулминирао. Влада је формирала Координационо тело чији је задатак израда акционог плана за задржавање младих, али и повратак оних који су отишли, односно привлачење странаца који ће живети у Србији. Оно што је јако битно и о чему сам причао са министрима из Републике Српске јесте наша заједничка сарадња на томе да би омогућили да људи имају сигурност посла у Републици Српској и Србији, да размењујемо искуства и да на неки начин повезивањем Републике Србије и Републике Српске радимо на повезивању управо у том сегменту.

* Сведоци смо да се у Србији отварају фабрике, а на подручју Републике Српске отвара их се врло мало?

- Морају да се испуне одређени аспекти да би тржиште било интересантно за инвестиције. Верујем да ће Република Српска уз подршку Републике Србије успети у томе и сигуран сам да ће у будућности имати бољу перспективу и да ће бити улагања. Битно је да Република Србија и данас када је развијена није ставила са стране и заборавила Републику Српску. Нама је врло важно да неке инвестиције буду тако позициониране да имамо могућност да грађани Републике Српске раде у Србији. Ми треба да радимо заједно и да заједнички цео овај регион подижемо, јер је то једини и прави услов да грађани остану овде и да буду задовољни.

* Некима смета сарадња Републике Српске и Србије. Како то коментаришете?

Сведоци смо да некима смета сарадња Републике Српске и Србије. То је питање за њих, зашто им смета сарадња. Ми гледамо наша посла. Нама је важно  да се паралелно развија и Република Српска и Република Србија, јер то је у интересу наших грађана. Република Српска стоји у срцу сваког грађанина Републике Србије. Као што и српски члан Председништва каже ви сте погледом усмерени ка Србији, верујте да откако је на чело Србије дошао Александар Вучић та ситуација је доста промењена на боље. Останак грађана овде и живот у Републици Српској од изузетне је важности свима нама у Републици Србији. Нама је врло битно да буде јака Република Српска. Зато се наша љубав не мери финансијским средствима које ми дајемо. То је нешто што је сасвим примерено и природно да Република Србија помаже српски народ, ма где се он налази. То је најмање што ми можемо да учинимо. Све ово што чините у Источном Сарајеву и у целој Републици Српској јесте као да чините и за нас тамо са оне друге стране. Битно нам је да будете марљиви и можда не видите колико сте изградили, али ми који с времена на време дођемо видимо велике промене. Верујем да ће живот и љубав између Републике Српске и Србије јачати из године у годину.

 

Новац

* Да ли је добро плаћен радник решење за останак младих и у Републици Србији и Републици Српској, те да ли сигурно решена социјална питања такође представљају рецепт за останак радне снаге?

- То је потребан, али не и довољан услов. Постоји још много ствари које треба да буду унапређене.

 

 

 

Извор: Танјуг/Глас Српске