Вести

Ђорђевић: НАТО агресија се не сме заборавити

НАТО агресију не смемо да заборавимо, о томе морамо да причамо како би деца и будућа поколења знала како да учине да се то више никада не понови ни у Србији, нити било где на свету, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је, на међународној дводневној конференцији под називом “Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва”, која се одржава у Дому Војске Србије, а коју организује Београдски форум за свет равноправних, СУБНОР Србије, Друштво српских домаћина, поводом 20 година од НАТО агресије на СР Југославију, рекао да се Србији дешавало много ружних ствари у историји.

“Чињеница је да је Србија увек бирала праву страну и била на страни победника. Неки данас треба да размисле на чијој су страни", рекао је Ђорђевић.

Како је рекао, 1999. године, за време НАТО агресије, 78 дана било је врло тешко борити се против свих, а при том се осећати усамљено, јер Србија је тада имала само подршку у смислу да смо знали да имамо и пријатеље, али није могла имати војну подршку.

“То да смо на правој страни и да желимо слободу одржало нас је све”, рекао је Ђорђевић и додао да нас је све у земљи до 2012. године било малтене срамота од тога што нам се догодило, те да је тек доласком садашњег председника Александра Вучића на чело Владе Србије и жељом да се нешто промени изабрано, према речима Ђорђевића, благу реч да је то што нам се десило агресија.

“Та агресија није трајала само 78 дана, наставило се и до данас, поседице су присутне”, рекао је Ђорђевић и подсетио да је страдало око 3.000 људи, војника, полицајаца, цивила, деце.

Како је казао, број настрадалих није коначан, они се могу бројати и данас, јер и данас умиру они за које се “не зна да ли је то зато што им је време или због последица на здравље због бомбардовања”.

“Ми смо велики народ, мали по броју, али народ који уме да опрашта. Међутим, не смемо да заборавимо. НАТО агресију не смемо да заборавимо, о њој морамо да причамо како би деца знала како да се понашају како се то више никада не би поновило, не само нама, већ нигде у свету. И данас постоје жаришта, али ово не сме да се понови”, каже министар.

Ђорђевић је истакао да Влада Србије и председник Вучић воде слободарску политику, и додао да Србија не жели конфротацију ни са ким, нити било које ратове у читавом свету који доносе сиромаштво.

“Србија је слободарска земља. НАТО агресија нам се десила, али наша држава је данас спремна да одбрани било који део своје територије. Нећемо дозволити да нам се деси поново оно што се дешавало нашем народу. Србија је спремна да одбрани свој народ”, навео је Ђорђевић.

 

 

 

Извор: Танјуг