Вести

Ђорђевић: Од 1. јануара свако решење ПИО фонда и на Брајевом писму

Од 1. јануара 2020. године свако решење које изда ПИО фонд биће штампано и на Брајевом писму, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је, на скупу у Скупштини Србије уочи Међународног дана особа са инвалидитетом "Приступачна будућност", рекао да је проблем особа са инвалидитетом то што још увек не постоје приступне рампе у бројним установама, те су оне тако недоступне за њих.

Министарство које води, како је Ђорђевић рекао, допринело је у овој години да 77 установа буде приступачно за особе са инвалидитетом.

На бољој приступачности, како је Ђорђевић рекао, радили су и ПИО фонд и Национална служба за запошљавање. Тако је 27 филијала ПИО фонда постало приступачно особама са инвалидитетом и 35 филијала НСЗ. Осим рампи у филијалама су постављене и тактилне табле.

Ђорђевић је рекао да кроз различите програме са НСЗ покушавају да реше и проблем незапослености особа са инвалидитетом, да су организоване бројне преквалификације и доквалификације.

Ђорђевић је рекао да је у министарству које води запослено неколико особа са инвалидитетом, да је задовољан њиховим радом и да би волео да његов пример следе и друга министарства и јавна предузећа.

Информационе технологије су област где особе са ивалидитетом, како је Ђорђевић рекао, могу да дају посебан допринос, те су због тога недавно организоване ИТ обуке за особе са инвалидитетом.

 

Заштита запослених преко агенција

Ђорђевић је рекао, образлажући Предлог Закона о агенцијском запошљавању, да се тим решењем предвиђа заштитина оних који се запошљавају преко агенција.

Ђорђевић је рекао да ће то допринети и смањењу рада на црно, као и да ће запосленима преко агенције бити обезбеђена једнака зарада као и запосленима које неспоредно запошљава послодавац.

Исте услове ће имати и када је у питању радно време, одмор и безбедност на раду, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да Закон о раду познаје само уговорни однос између запосленог и послодавца тако да не уређује рад запосленог преко Агенције за привремено запошљавање.

“Јасним дефинисањем Агенције за привремено запошљавање и прецизирањем услова за њихов рад максимално ће се уредити ова област и заштити ће се агенцијски запосленик”, рекао је Ђорђевић.

 

Извор: Танјуг