Вести

Ђурић: Боримо се истином за српске интересе на КиМ

''Састанак са приштинском делегацијом у Берлину требало је да буде припремни технички састанак да се види да ли је Приштина спремна да укине таксе, али они нису показали чак ни елементарно поштовање према домаћинима, већ су се понашали бахато, осионо и неприкладно'', изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Ми не можемо да будемо задовољни чињенцом да нема разговора у Паризу захваљујући понашању Приштине. Београд се у свим припремним разговорима понашао одговорно, озбиљно, са жељом да се створе елементарни предуслови за наставак дијалога", рекао је Ђурић.

Али, како је додао, кад вам неко од 21. новембра намеће једностране, антицивилизацијске таксе због којих трпи српска економија, а то су озбиљни ударци и на опстанак и останак српског народа на КиМ, кад свакодневно органзује оружане упаде, шаље јасан сигнал да не жели дијалог.

''У свим настојањима Немачке, Француске и ЕУ, Приштина се понашала само бахато и неодговорно'', поновио је Ђурић. Он је рекао да га веома брине укупна ситуација на КиМ, притисци на наш народ као и одсуство жеље Приштине да на конструктиван начин разговара.

''Ми смо успели да вратимо разговор и интересе Србије као тему у питање дијалога у разговоре Београда и Приштине'', рекао је он и подсетио да је 2008. највећи део међународне заједнице признао једнострано прглашену независнот КиМ.

"Данас се ипак разговара о интересима Србије, за разлику од периода када је незавиност КиМ признало преко 100 земаља када су о томе одлучивали Јеремић, Ђилас, Стефановић, од којих слушам застрашујуће лажи", навео је он. Они, како је додао, покушавају да нас обману и слажу о томе ко је увео границу "де факто", односно административне прелазе на Јарињу и Брњаку.

Ђурић је рекао да је тадашњи заменик министра спољних послова Борко Стефановић који је тада преговарао о КиМ, 23. фебруара 2012. постигао договор да се успоставе прелази на Јарињу и Брњаку и на другим местима и да се тамо распореди гранична полиција Косова.

"Драги грађани, кад ових дана чујете и видите да гранична полиција Косова напада српске грађане да отима камионе са робом, да покушава да уради све и свашта, знајте да је то на основу договора од 23. фебруара 2012. који је постигао тада Борко Стефановић", рекао је Ђурић. Такође је рекао да је застрашујућа срамота што нас је запљуснуо цунами лажи попут тога да је Београд прихватио чланство Косова у спортским савезима.

"Неким људима смета што је председник Вучић заштитио достојанство Србије, што није хтео да буде тамо за време док се парадира са тзв. заставом Косова", рекао је Ђурић додавши да се пласира лаж да то пише у Бриселском споразуму. Рекао је и да страхује да се они, који на овај начин лажу, руководе гебелсовском максимом да сто пута поновљена лаж постаје истина.

"Зато ми треба да се боримо истином, а истина је да ћемо наставити да се боримо за српске интересе на КиМ, за очување мира и стабилности, зато што се понашамо одговорно и нећемо да се обазиремо на псе који лају, јер каравани ће да пролазе", поручио је Ђурић.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Прва тв