Вести

Ђурић: Озбиљан, свеобухватан и енергичан разговор Вучића и Гренела

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је данашњи састанак председника Александра Вучића са специјалним изаслаником Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, Ричардом Гренелом, био свеобухватан, као и да обојица знају да је договор тешко постићи, али и да је важно да се дијалог води.

"То је био један озбиљан, свеобухватан и енергичан разговор енергичних људи који обојица знају шта желе да постигну за своју страну и обојица знају да је решење и договор тешко постићи кад је реч о дијалогу Београда и Приштине, али да је важно да се дијалог води", рекао је Ђурић.

Ђурић је пренео да му је Вучић рекао да мора темељно да размисли о утисцима са састанка и да ће, кад се утисци слегну, за дан-два и он јавности говорити о састанку.

"То је био енергичан састанак, са много утисака и много енергије", рекао је Ђурић и додао да је прво одржан тет-а-тет састанак а касније и један шири састанак.

Упитан да ли може да се очекује некакво брзо решење након што је Гренел постао специјални изасланик, Ђурић је рекао да сви у свету знају да се Србија залаже за решење односа са Приштином на принципијелан, темељан и мирољубив начин и да жели да заштити интересе српског народа на КиМ, који су легитимни.

"Нема изненађења кад је реч о позицији и ставу Србије, ми га заступамо годинама уназад", рекао је Ђурић.

Упитан да ли има неких изненађења кад је реч о другом саговорнику, Ђурић је одговорио да је састанак тек завршен и да је потребно да се слегну утисци.

Ђурић је рекао и да је важно да се таксе укину и да се та препрека уклони како би се створили услови за наставак дијалога.

Коментаришући изјаве лидера Самоопредељења Аљбина Куртија, који је освојио највише гласова на изборима на Косову, а који је рекао да са Србима са Косова жели да разговара, али не и са Српском листом, Ђурић је рекао да је Курти претходних 25 година провео борећи се против српских интереса по различитим питањима и да се залаже за стварање велике Албаније.

"То је лице противљења интересима Срба и нетрпељивости према Србима", рекао је Ђурић и додао да ће Београд и Срби наћи начин да се заштите српски интереси.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк