Вести

Ђурић: Србија је спремна да заштити свој народ на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић потврдио је јутрошњу акцију РОСУ на северу КиМ и рекао да су желели да ухапсе шефа оперативе КПС-а за север Жељка Бојића, а да су одвели његовог сина Василија Бојића у непознатом правцу.

Током акције ухапшен је још један радник КПС-а региона север Раде Басара. Додаје да је намера да окриве Србе за убиство Оливера Ивановића.

Ђурић је рекао да је више од 100 припадника специјалне јединице РОСУ, наоружаних до зуба, упало јутрос у 5.45 на север КиМ, да су у град ушли са 25 возила, а да је око 40 возила било на улазу у град.

Главна мета операције био је командир оперативе КПС-а задужен за север Жељко Бојић коме су упали у стан, извршили преметачину и одвели сина Василија Бојића у непознатом правцу.

Додаје да је ухапшен још један радник КПС север региона Раде Басара, који је радио на значајним случајевима.

"То је део сценарија да се Срби криминализују, застраше, да се под притисцима увежу са различитим злочинима који су се десили на подручју КиМ, укључујући и нека убиства", рекао је Ђурић.

Додаје да упад јединица РОСУ има везе са тим што је Приштина доживела пораз у Интерполу и да је реакција стигла за мање од 24 сата.

Специјалне јединице РОСУ напустиле су Косовску Митровицу нешто после шест сати.

Ђурић је нагласио да је упад РОСУ "играње са миром" у јужној српској покрајини јер се, како тврди, зна да су припадници РОСУ састављени од бивших припадника ОВК.

"Србија је спремна да заштити свој народ на КиМ у случају да се покуша протеривање, убијање. Председник Александар Вучић је више пута говорио о томе", рекао је Ђурић и подсетио да је Вучић 29. маја ове године, после тадашњег упада РОСУ на север, упозорио да се овако нешто спрема и да ће Жељко Бојић и српски полицијски регион бити мета Приштине.

Директор Канцеларије за КиМ рекао је да је прво било "једнонационално тровање", а да данас имамо "једнонационални криминал и корупцију", те да се поставља питање шта је следеће?

"Ово је терор над Србима на КиМ. Главни циљ једнонационалног тровања је да се Српска листа избаци из парламента у Приштини, да се створе предуслови да се Српска листа забрани, да се Срби избаце из институција. Јутрошњи упад РОСУ и хапшење двојице Срба има за циљ да се Срби криминализују. Позивам Приштину да се не игра са оваквим стварима, да се не играју са миром", закључио је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк