Вести

Гашић: Развијамо односе и са Истоком и са Западом

Министар одбране Братислав Гашић о стању оружаних снага, сарадњи са другим армијама и односима у Влади: Развијамо односе и са Истоком и са Западом. Било би добро да Путин присуствује војној паради. Нисмо одустали од набавке руских авиона.

Војска Србије учествоваће у свечаности поводом обележавања 70 година од ослобођења Београда. Започели смо припреме и било би добро да ускладимо војни дефиле са посетом председника Русије Владимира Путина Београду. Верујем да грађани Србије желе да виде такву свечаност, јер од 1985. године није било војне параде на улицама Београда - поручује за „Новости“ министар одбране Братислав Гашић и додаје:

- Повод је значајан и сматрам да Србија треба да се поноси својом антифашистичком традицијом. То је још једна цивилизацијска вредност коју треба да истичемо.

 

* Први сте српски министар одбране који је учествовао на самиту НАТО-а. Истовремено, ВС је учествовала на вежби у Немачкој са које је послато јасно упозорење Русији. Да ли све то говори о тихом приближавању Србије чланству у Алијанси?

- Не постоји никакво тихо приближавање ниједном војном савезу. Једино што постоји, и за шта ћу се као министар одбране залагати, јесте усвајање највиших стандарда у нашој војсци. Војна неутралност није препрека да сарађујете са најразвијенијим земљама света. Управо то показује и наше учешће на самиту НАТО у Велсу - добили смо потврду да је Србија у међународним оквирима заузела позицију кредибилног и поузданог партнера. Развијамо односе са земљама Истока и Запада, не нарушавајући концепт војне неутралности. Заједничке војне вежбе представљају најефикаснији начин за подизање оперативних способности војске, и ми користимо сваку прилику да поделимо знања и искуства са оружаним снагама како наших суседа тако и најразвијенијих земаља.

 

* Шта конкретно значи спремност Србије да помогне борби против Исламске државе?

- У данашње време морате показати за које вредности се залажете у цивилизацијском смислу. Србија је део модерног света и подржавамо борбу против тероризма, јер је реч о једној од највећих претњи међународном миру и стабилности. Нећемо се ангажовати војно, а наш допринос ће се огледати у размени информација о борцима ИСИЛ који би могли да дођу са ових простора.

 

* Да ли то повећава могућност да Србија постане потенцијална мета терористичких напада?

- Безбедносна ситуација се стално прати и процењује, и у том послу учествују и друге службе. Водимо рачуна о безбедности и чинимо све да наши грађани буду сигурни.

 

* Век трајања наших борбених авиона истиче, а куповину руских летелица оставили смо за боље дане. Прети ли нам опасност да убрзо останемо без заштите ваздушног простора? Колико је реално да ВС у догледно време купује било шта од наоружања или савремених средстава?

- Ваздушни простор неће остати без контроле. Не одустајемо од набавке авиона, али морамо имати у виду стварне могућности државе и тешку ситуацију у којој се налазимо. Држава ће одлучивати о куповини тих средстава, онда када се за то створе услови. Наш ваздушни простор је заштићен, а томе је свакако допринела руска донација акумулатора за „мигове“.

 

* Недавно се повела медијска полемика између вас и министра Илића о учинку у обнови после поплава. Јесте ли разрешили несугласице?

- У Влади се отворено разговара о свим питањима. Резултати Владе и решавање проблема који су настали као последица поплава су видљиви. Важно је напоменути да је све оно што радимо подложно оцени, како премијера Александра Вучића тако и грађана.

 

* Колико СНС-у штети утисак да постоје поделе на Николићеву и Вучићеву струју, а који је недавно подгрејан вербалним дуелом Станиславе Пак и Зоране Михајловић? Уз то, председник сматра да неко озбиљно покушава да посвађа њега и премијера...

- Годинама уназад постоје они који покушавају да створе слику како постоји некакав сукоб на линији Николић - Вучић. То једноставно није тачно. Потврду можете видети у њиховом свакодневном заједничком раду и комуникацији. Иза тих покушаја могу да стоје само они који су имали прилику, а нису се бавили грађанима.

 

* Убиство жандарма у Копненој зони безбедности показало је рањивост административне линије према КиМ. Да ли је после овог трагичног догађаја војска појачала присуство у тој зони?

- Тај трагични догађај без икакве сумње представља напад на Србију и њене снаге безбедности. Напад је уједно и опомена за све учеснике који обезбеђују КЗБ. Припадници војске предузимају све радње како би очували мир и стабилност у зони безбедности, а једна од њих јесте и појачање активности на терену.

 

Извор: "Новости" / Р. Драговић - Д. Р. Ђорђевић