Вести

Гашић : Рушење Вучића је немогућа мисија

Крушевац, Београд - Никакве поделе и фракције не постоје у Српској напредној странци, али ако неко и и размишља о поделама, требало би да стави прст на чело и упита се где би сада био да није Александра Вучића.

Требало би и да се упита да ли ово поверење међу грађанима СНС има захваљујући њему, зато што је много важан, или зато што Вучић својим поступцима доприноси популарности напредњака. Но, крајем октобра имаћемо прилике да на седници Председништва једни друге погледамо очи у очи и да они који су незадовољни кажу осталима зашто и у име чијих интереса раде против своје странке - поручује у разговору за Данас Братислав Гашић, потпредседник Српске напредне странке, и додаје да одговор на та питања очекује и од Владимира Цвијана.

* Да ли су чланове Председништва СНС изненадиле Цвијанове оптужбе да сте постали аутократска и деспотска странка?

- Колико смо аутократска и деспотска странка говори податак да Оливер Антић, који чак и није члан Председништва, и Владимир Цвијан имају главну реч на нашим седницама. Занимљиво је, ипак, да никада до сада нико од њих двојице, нити ико други, није рекао да је незадовољан, а ми имамо такву слободу да на Председништву можемо да изнесемо све своје ставове и сумње. Питам се одакле то да неко није имао смелости да пред својом браћом на Председништву каже све што га тишти, сада то чини преко Твитера.

* Шта је онда Цвијана сада охрабрило и дало му ветар у леђа? Да ли је, како се спекулишу, то можда Мирослав Мишковић?

- Вероватно постоје интересне групе којима се не свиђа увођење реда у Србију и које би волели да држава буде иста као до пре годину и по дана, неуређена, у којој су могуће корупција и мито, у којој се не зна ко је и како уништио српску привреду и економију и у којој су појединци за себе обезбедили баснословно богатство.

* Цвијан, ипак, тврди да му није намера да руши лидера СНС?

- Сви они који би да руше Вучића морали би да буду много, много, много јачи да би зауставили нашег председника. А то је немогућа мисија за све њих.

* Спекулише се да Владимир Цвијан није усамљен и да у странци има још незадовољних?

- Можда је то свега један одсто од укупног броја чланова СНС. Ми смо огромна странка са 400.000 чланова и сви имају неке амбиције и захтеве, али моја порука свима њима је да стану испред огледала и кажу себи „Ја могу да будем то, а не могу то“. Свакоме је пружена шанса, а они који је нису искористили не треба да се љуте због евентуалних смена, већ треба да признају да нису испунили очекивања.

* Очекујете ли да ће се број незадовољних увећати најављеним сменама председника општина, градоначелника и директора?

- Они би могли да буду незадовољни само својим лошим радом и тиме што нису оправдали очекивања странке и грађана Србије, већ су само битисали у топлим фотељама и користили привилегије. Не плашимо се ми тог незадовољства.

* Да ли вас је изненадило писање медија да у наводном рушењу Вучића учествује и Оливер Антић, саветник председника Србије Томислава Николића?

- Не знам зашто би професор Оливер Антић, који је био потпредседник СНС, који има апсолутно уважавање са наше стране, који седи за нашим главним столом на Главном одбору а без функције је, био нечим незадовољан. Он је бар имао свакојаког простора за напредовање. Заиста немам перцепцију шта је то код њега могло да изазове нервозу. Мислим се - да можда није зато што му је смењен зет Владимир Петровић са места амбасадора у Вашингтону? Па смењен је зато што није испунио очекивања.

* Да ли то значи да ипак сумњате да је Антић умешан у рушење Вучића?

- Нећу да кажем да сумњам, то ће процењивати наши страначки органи.

* Има и спекулација да председник Србије Томислав Николић жели, преко својих присталица у СНС, да врати утицај међу напредњаке?

- Апсолутно сам сигуран да председник Николић нема никакве везе са групом незадовољника.

* Да ли сте се покајали што сте у странку примали све који су то хтели?

- Нисмо се покајали. СНС је и данас отворена за све који воле Србију. Ми смо једна велика породица и гајимо тај начин разговора и са нашим чланством.