Вести

Гашић: ВС спремна за изазове, обавезан војни рок није опција

Војска Србије је у катастрофалним поплавама које су задесиле Србију показала висок ниво обучености и спремности, оценио је министар одбране Братислав Гашић, поручивши да је ВС спремна и да има довољно средстава да одговори на све евентуалне изазове када је реч о елементарним непогодама.

Гашић је, у разговору за Танјуг, подсетио да су припадници српске војске током недавних поплава били уз грађане Србије, помажући у очувању њихове имовине и живота.

Како је најавио Министарство одбране и ВС наставиће да раде на побољшању капацитета и спремности својих припадника како би се што боље суочили са новим изазовима.

"У овом тренутку имамо довољно средстава да можемо да одговоримо на све нове изазове, али наравно да је свако ново средство, које би дошло у Војску Србије, добродошло. Никада нема довољно такве опреме, као што су хеликоптери, колико је ВС то стварно потребно", рекао је Гашић.

Оно што се показало као проблем током поплава, према његовој оцени, јесте практично одсуство цивилне заштите у готово свим градовима Србије, коју би у неком обику требало вратити.

"Радимо интезивно на новој организацији цивилне заштите, јер је то преко потребно. Да је била добро организована и да је уопште постојала као таква, сигурно да бисмо многе последице поплава лакше превазишли", рекао је Гашић.

Према његовим речима процес враћања цивилне заштите није лак ни једноставан, најављујући за прву половину 2015. интезиван рад на томе и обезбеђивању финансијских средстава и начина за њихово функционисање.

"Очекујемо и нови Закон о ванредним ситуацијама, односно о самој организацији Службе за ванредне ситуације, да ли тако да остане МУП-у, да ли да постане посебна организација или ће делом бити враћена у ВС, а о томе би требало да најповољније решење нађе више министарстава. Да нађемо оптимално решење да бисмо сутра могли да одговоримо на сваку, евентуалну елементарну непогоду", објаснио је Гашић.

Поплаве у Србији отвориле су и питање поновног увођења редовног служења војног рока, међутим Гашић истиче да се о томе не размишља у МО и ВС јер је одлуку о укидању донела Скупштина Србије, али и зато што је српска војска 2006. ушла у процес модернизације и професионализације.

Он је додао да међу младима постоји велико интересовање за добровољно служење војног рока, због чега су ове године уведена два додатна упутна рока.

"Према интересовању већ размишљамо да 2015. удевемо још два упутна рока, што је у овом тренутку сасвим довољно", рекао је Гашић.

Министар одбране нагласио је и да су потенцијали и капацитети ВС, када је реч о броју војника који долазе на добровољно служење војног рока, апсолутно довољни за много више "јер смо некада били војска која је имала више од 120.000 припадника и били способни да држимо тај ниво оперативне готовости".

"Радује нас тако велико интересовање младих људи за служење војног рока и учинићемо све да нико не буде враћен. Наравно да се један број њих који покаже значајне резултате добровољим служењем квалификује и за останак сутрадан у редовима ВС на професионалним дужностима. Сигурно је да ће им то бити једна од референци која ће бити цењена, ако се буду определили да буду професионални војници", рекао је Гашић.

Одговарајући на питање шта се конкретно чини када је реч о набавци нове опреме, пре свега о модернизацији, конкретно када ће бити набављени нови ловци за заштиту ваздушног простора Србије, Гашић је истакао да та набавка мора да се посматра у ширем контексту.

"Никако не можете да посматрате робни кредит, који је пре две године започео са Руском Федерацијом, као део само МО и ВС. У ширем контексту потребна је и велика сагласност читаве Владе Србије, јер је то ново кредитно задужење које Србија, после толико година константног задуживања, просто не може да издржи", рекао је Гашић.

Он је додао да држава не одустаје од набавке нових ваздухоплова, и да ће се на томе радити у наредном периоду.

"Радићемо на томе да преко наменске индустрије пробамо да тај робни кредит отплатимо. Битно је и мишљење Министарства финансија у наредном периоду, сагледавајући све тешке тренутке кроз које Србија, када је економија у питању, пролази. Наравно да би нам они (авиони) били веома потребни", рекао је Гашић.

У том смислу ни набавка акумулатора за два МИГ-а 29, како каже, није једноставно питање.

"Морате да прођете све процедуре. Овде се не ради о немању и имању пара. Ми средства имамо на нашем рачуну, међутим процедура код Рособоронекспорта и код нас су, када је куповина такве опреме у питању, веома комплексне и траже време. Притом ви никада не знате када ће ти акумулатори престати да раде", рекао је Гашић и додао да се веома брзом решењу проблема с акумулаторима.

Додао је и да је небо над Србијом заштићено, да га штите наши авиони, те да Србија нема само МИГ-ове 29.

"Без обзира на сву злурадост наших политичких противника, нема Србија само тај пар 29-ки, већ има шири спектар авиона", истакао је Гашић.