Вести

Гашић: За лоше министре неће бити места у Влади

Поносан сам што сам посетио српске мировњаке на Кипру и у Либану јер су они наши најбољи амбасадори. Представници УН потврдили су оно што стално наглашавамо - да је српски војник цењен у свету, и зато не чуди све већи број позива за учешће у мисијама УН и ЕУ, истакао је Братислав Гашић, министар одбране у интервјуу за Наше новине.

Говорећи о све гласнијим причама о смени министара с лошим резултатима, Гашић, који је и потпредседник Српске напредне странке, навео је да за „лоше“ министре неће бити места у Влади, али и да још није крај смена директора јавних предузећа који нису показали добре резултате.

 

» Откуд то да сте посетили наше војнике који служе у белом свету? Претходни министри то нису радили?

- Морам да вас исправим и да нагласим и да је Александар Вучић, док је обављао функцију министра одбране, такође посећивао српске мировњаке на задацима. А опет понављам, они заслужују да их обиђе министар. И више од тога. Наши момци заслужују све речи хвале. Разговори са представницима УНИФИЛ-а и УНФИЦИП-а потврдили су да су припадници министарства и војске обучени у складу са највишим стандардима, да су оспособљени да извршавају најтеже задатке и да уживају поверење, како припадника осталих страних војски у мисији, тако и локалног становништва. Они на терену доприносе очувању мира и безбедности, али и стичу искуство, које уз нашу богату традицију, враћа српску војску на место које јој је одувек припадало.

 

» Војска и ви и господин Диковић као министар и начелник Генералштаба истакли сте се у мајским поплавама. Сада када анализирате те догађаје који су били озбиљан тест и за Владу и за Војску да ли мислите да је могло боље?

- Припадници министарства и војске непрекидно су били ангажовани у подручјима погођеним поплавама. Евакуисано је више од 10.000 људи. Угроженима је достављено око 480.000 литара воде и више од 17.000 килограма хране, санитетског материјала, одеће и горива. Настављено је са рашчишћавањем и асанацијом терена, постављањем понтонских мостова и реконструисањем мањих путева... Војска и даље ради на рашчишћавању терена и сматрам да током ангажовања Војске није било пропуста. Више пута сам рекао да је Војска један од најорганизованијих система. Одмах после ступања на дужност министра, систем је стављен у функцију помоћи становништву угроженом поплавама. Тиме сам се уверио да је Војска поуздан ослонац грађанима и да је узор када је реч о организацији посла и ефикасности. Интензивно се бавимо побољшањем опремљености наших јединица, али смо свесни и реалности то јест пара које имамо. Настављамо започету модернизацију борбених средстава и инфраструктурна улагања.

 

» Премијер је одмах након формирања Владе рекао да ниједном министру позиција није сигурна, а недавно су процуриле информације да се већ спрема реконструкција. Ко се по вашем мишљењу квалификовао да буде замењен?

- Верујем да се моје колеге у Влади труде да раде најбоље што могу, у складу са темпом, знањем и могућностима. Пред овом владом је много посла. Започете су реформе и најважније је посветити се великом циљу опоравка земље. Уколико било ко од министара не буде радио довољно добро, укључујући и мене, свакако ће бити замењен. И у томе не видим ништа спорно. Уосталом, најмање је важно ко ће на својим плећима изнети реформе. Важно је да се оне догоде и да земља крене напред.

 

» Премијер је најавио још смена у јавним предузећима. Према вашој процени, који директори ће бити прво промењени?

- Мислим да је пред нама период када ћемо бити сведоци много важних ствари. Пракса у којој се замењују сви они који не раде добро ће бити настављена без обзира на место на ком се налазе.

 

» Очекује се промена власти у Војводини. Као потпредседник СНС-а, кога из ваше странке бисте волели да видите на челу покрајинске владе?

- Војводина је дуго у тешком положају јер је актуелна покрајинска влада довела до крајњег сиромаштва и велике незапослености. Власт на чијем је Бојан Пајтић челу не подржава ни шест одсто Војвођана и одавно је изгубила легитимитет. Сматрам да би нови људи требало да имају другачији приступ и сигуран сам да ће бити изабран поштен и вредан човек. Његов задатак неће бити лак јер ће морати да поправи све оно што је уништено и опљачкано како би та регија поново постала оно што је некад била.

 

Антрфиле : У СНС-у нема места за оне који не поштују одлуке

» Рок да функционери СНС-а који имају дупле функције поднесу оставке је 15. септембар. Да ли је направљена анализа колико је људи у странци то већ урадило и колики је коначан број оних с дуплим функцијама?

- Извршни одбор СНС-а бави се анализом колико чланова странке има више од једне јавне функције. Одлука Главног одбора је недвосмислена и сви ће морати да је поштују. Ако тако не буде, неће бити у СНС-у.

 

Вучић је подигао углед Србије

» Како оцењујете посету премијера Вучића Берлину и шта очекујете од премијерове посете Кини?

- И посета у Берлину, али и састанци који би требало да буду одржани у Кини потврђују да настављамо с реформама, проширењем постојећих инвестиција. Правимо нове договоре и уговарамо нове инвестиције у свим областима, а посебно када је реч о инфраструктурним пројектима. Србија с премијером Вучићем на челу значајно је подигла међународни углед и ојачала међународну сарадњу, а све су то предуслови и за привлачење инвестиција које су кључне за опоравак земље.

 

 

Извор: Наше Новине