Вести

Гојковић: Парламентарци најбоље разумеју интересе грађана

Председница Скупштине Србије и председавајућа 141. Скупштине ИПА, Маја Гојковић, поводом 130 година оснивања ове организације, истакла је да су парламентарци, колико год сложене прилике биле, схватали жељу грађана за сарадњом и заједничким одговором на изазове.

"Тако је идеја парламенатараца Вилијама Рандела Кремера и Федерика Пасија и данас жива, кроз дебату коју водимо у овој београдској недељи парламентарне дипломатије", рекла је Гојковић.

Читав свет, наводи Гојковић, налази се на великој прекретници и раскрсници и указује да смо сведоци упорних кршења правила и начела међународног права.

"Наши парламенти у 21. веку суочавају се са бројним изазовима и зато морамо бити спремни да се самокритички преиспитујемо и утврдимо како можемо да унапредимо наш рад у најбољем интересу грађана које представљамо", рекла је Гојковић и додаје да једино тако можемо да изградимо поверење грађана који нас бирају у годинама које долазе.

Истиче да унапређење демократије представља задатак Интерпарламентарне уније, те подсећа да непрестано национални парламенти треба да траже одговоре и налазе решења за потребе грађана.

"Да бисмо изградили јаке парламенте окренуте будућности, морамо непрекидно да негујемо и унапређујемо разумевање и поверење између нас, носилаца политичких функција и грађана који нас бирају, јер је транспарентност нашег рада кључна за изградњу тог поверења", објашњава Гојковић.

Србија као земља домаћин, истиче Гојковић, придаје изузетан значај овом заседању, не само услед привржености вредностима ИПУ, већ и због околности обележавања још неколико важних јубилеја: 30 година од усвајања Конвенције о правима детета, 70 година од усвајања Женевских конвенција, 40 година од усвајања Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације против жена и 20 година од када је заседање ИПУ одржано у једној од земаља Групе 12+.

Гојковић је подсетила да је Скупштина Србије, у жељи да читаво друштво подсети на овај важан јубилеј парламентарног света, на Међународни дан парламентаризма, 30. јуна, приредила изложбу „1889-2019: Прослава 130 година Интерпарламентарне уније“.

 

 

Извор: Танјуг