Вести

Јоксимовић: Економија тежиште у политици проширења

 Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Србија не иде ка Европској унији "због ЕУ или рокова", већ због функционалнијег и бољег живота грађана Србије, те да се концепт стабилизације европске економије поклапа с реформама у Србији.

Јоксимовић је, у изјави Танјугу, поручила да је Европска унија "само додатни циљ и оквир који нас гура да будемо бржи" и додала да је управо на тај начин и разумела недавне поруке новог комесара ЕУ за суседство и преговоре о проширењу Европске комисије Јоханеса Хана.

"Он јасно промовише наставак европских интеграција и политике проширења, али уз јасне критеријуме. Очекујем да се тежиште стави на економске критеријуме, јер је нови председник ЕК (Жан-Клод) Јункер управо промовисао концепт стабилизације европске економије, нових радних места", рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима у складу с тим ће се и критеријуми за нове кандидате померати у правцу економских критеријума што се, како је истакла, подудара и са унутрашњим реформамам у Србији.

"То није лако и неће наићи на велику популарност ни у друштву, међу грађанима. Тога смо свесни, али то је заиста пут којим мора да се иде да бисмо остварили неки резултат у неком средњерочном периоду", сматра Јоксимовић.

Именовање аустријског политичара и досадашњег комесара за регионалну политику Јоханеса Хана на функцију комесара за политику суседства и преговоре о проширењу, Јоксимовић је оценила као добар потез јер добро познаје ситуацију у региону.

"Аустрија се у последњих неколико година појављује као земља ЕУ која, познајући регион, на најбојли начин заступа интересе земаља западног Балкана и промоцију даљег проширења, а посебно добре билатералне односе има са Србијом", рекла је Јоксимовић, оценивши то као "олакшавајућу околност".

С друге стране, како је додала, постоји званична политика проширења ЕУ која у наредних пет година не предвиђа нова проширења.

"То уопште није у супротности с нашим планом. Свесни смо да до краја 2018, а тако каже и наш Национални план за усвајање правних тековина ЕУ, морамо да завршимо посао када је реч о усвајању законодавства, а тек онда за годину-две да уследи процес и ратификације и потпуне спремности за улазак у чланство", објаснила је Јоксимовић.

Она је констатовала и да је једна од добрих аспеката именовања Хана и чињеница да је до сада имао добру сарадњу са представницима Србије с којим се, како је рекла, до сада сусрела неколико пута.

"Хан је показао крајње добронамеран и пријатељски став и помогао много Србији, а ускоро ће бити донета и одлука да добијемо 60,2 милиона евра додатне бесповратне помоћи за санирање последица поплава", рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима Хан би у Београд требало да дође крајем новембра, у својству новог комесара за политику суседства и преговоре о проширењу.

"Добро је да имамо тај предисторијат односа који је добар и коректан и очекујем да ће његова улога као новог комесара свакако наредних пет година бити конструктивна", сматра Јоксимовић.

Говорећи о наставку дијалога између Београда и Приштине Јоксимовић је оценила да Бриселски споразум представља један од најбољих резултата заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, чему је, како је рекла, допринела и Србија.

Она је поручила да је Србија, потписивањем Бриселског споразума, показала да има конструктиван приступ и да се, без умањивања својих националних интереса, показала као део решења, а не проблема.

"У цео тај процес ушли смо управо желећи да избегнемо замрзнуте конфликте и да кренемо у решавање проблема, а свакако не због тога што је то интерес ЕУ или било кога другог", рекла је Јоксимовић.

Министарка задужена за европске интеграције додала је да је дијалог потврђени формат кроз који Србија нешто може да обезбеди и за нашу заједницу и заштити њене интересе.

Шефицу европске дипломатије Кетрин Ештон недавно је на тој функцији заменила Федерика Могерини, али, како је рекла Јоксимовић, још није познато хоће ли Могерини учествовати и у дијалогу Београда и Приштине, попут Ештонове.

"Очекујем да ће спољнополитичка служба ЕУ наставити да се бави питањем Бриселског споразума и да ће Могерини узети активно учешће, али мислим да ће део послова можда прећи и на новог комесара (Хана), али о томе је рано сада говорити", закључила је Јоксимовић.