Вести

Јоксимовић: ЕУ пут Србије пут до више посла и више шанси

Стратешки циљ Владе Србије и унутрашњеполитички у смислу развоја, реформи и вишег стандарда грађана, али и спољнополитички, јесте приступни процес Србије у ЕУ, изјавила је данас министарке за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Одговарајући на питање Тањуга како види став Демократске странке Србије да у Србији треба отворити расправу о ЕУ, министарка Јоксимовић истиче да је дебата о томе у Србији отворена одавно, а за оне који не познају политичку теорију и праксу, или покушавају да заобиђу чињенице, подсећа да су избори и изборни процес најшири простор јавне дебате о свим кључним питањима државе и друштва.

"На прошлогодишњим парламентарним изборима, Српска напредна странка је са јасном платформом европског пута, уз очување добрих политичких и економских односа са свим земљама ван ЕУ, убедљиво победила. То даје недвосмислен легитимитет наставку европских интеграција Србије и тако ће бити док ова Влада буде имала одговорност за вођење државе", навела је Јоксимовић.

Она наглашава да политички авантуризам оних који кажу да није легитимно бити на ЕУ путу, али им је легитимно да више бране и буду експоненти интереса неких других актера него српских, већ је дешифрован код квазипатриота који само знају за шта нису, али слабо им иде да објасне за шта јесу.

"Што се тиче питања КиМ, оно јесте политичко питање које не олакшава позицију ни наше земље, ни нашег народа на КиМ, али не због 'Брисела', већ због сложених међународних односа и укрштања различитих интереса много већих политичких актера", навела је министарка.

Према њеним речима, пут европских интеграција је пре свега пут реформи и тежње за бољи и виши стандард учења, рада, укупног живота за нас и младе генерације, а о чланству ће се, кад дође време, одређивати и парламенти земаља чланица, али и наши грађани.

"До тада, ми би требало да користимо прилике које нам се указују, да валоризујемо углед који је Србија повратила у свету, а које не желе да виде затворени и лењи умови, јер политичко мешетарење је лакше кад свуда видите непријатеље, а не шансе. Ова Влада види планове и шансе за развој, уместо саге о непријатељима и издајницима", рекла је министарке за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

 

 

 

извор: Танјуг