Вести

Јоксимовић: Федерика Могерини флагрантно крши договор из дијалога

Позив који је одлазећа Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини упутила Приштини за учешће на неформалном састанку шефова дипломатија ЕУ (ГИМНИХ) представља тенденциозну политичку одлуку, изјавила је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

"Ова одлука притом је донета уз директно противљење најмање једне државе чланице ЕУ, чиме је изражено непоштовање држава чланица које не признају једнострано проглашену независност Косова и Метохије", оценила је Јоксимовић на питање да прокоментарише позив који је Могерини упутила Приштини.

Јоксимовић је оценила да се једностраном политичком одлуком Федерике Могерини флагрантно крши договор из дијалога о регионалном представљању по коме представници Приштине могу учествовати само на регионалним скуповима.

"Одлуком Могерини успостављен је циљани преседан у односу на важећу праксу да се на састанке Гимних позивају искључиво представници земаља кандидата за чланство у ЕУ и таква пракса примењивана је од оснивања ЕУ до данас. На овај начин се земље кандидати стављају у неједнак и неравномеран положај и свесно се одступа од правила да у процесу проширења свако треба да напредује у складу са индивидуалним заслугама", истакла је Јоксимовић.

Према њеним речима, уместо да буде санкционисана за своје неконструктивно понашање, Приштини се даје повлашћени статус у односу на друге у региону, а посебно земље које су доследно испуниле услове за стицање статуса кандидата за чланство.

"Очекујемо да нови Високи представник ЕУ Борел неће прихватити овакву праксу, а Србија ће адекватно реаговати када Борел ступи на дужност како би се наведена ситуација разјаснила са представницима нове ЕУ администрације", истакла је Јоксимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг