Вести

Јоксимовић: Коректна и конкретна подршка Бугарске Србији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је после разговора са званичницима у Софији, да Бугарска подржава европски пут Србије на конкретан и коректан начин, укључујући и отварање нових поглавља, а да су за нас од посебне користи искуства те земље у коришћењу европских фондова.

Оценивши да је посета била веома добра, "у правом тренутку", Јоксимовић каже да је са потпредседницом бугарске владе и министарком спољних послова Екатерином Захаријевом разговарала о свим важним процесима у ЕУ пред изборе, и месту политике проширења у ЕУ.

"Министарка ме је уверила да ће Бугарска принципијелно наставити да подржава политику проширења и да даје подршку ЕИ Србије. Најавили су да ће подржати отварање нових поглавља са Србијом до краја јуна", рекла је Јоксимовић.

Она је додала да је Захаријева изнела и неке ствари из билатералних односа око којих су постојала у претходном периоду отворена питања а која се тичу питања националне мањине, избора за Савет националних мањина...

"У отвореном разговору дошли смо до заједничког става да стална линија билатералне комуникације и отвореног дијалога свакако доводи до тога да сва отворена питања на конкретан и коректан начин могу да се решавају. И у том смислу је састанак био веома користан", додала је она.

Како је додала, са бугарским званичницима су размотрена питања која Србију чекају на путу ЕИ, али и у добросуседској сарадњи, коју је наша земља у последњих неколико година успоставила не само са Бугарском, већ и са Мађарском, Румунијом.

"У последњих месец дана била сам и у Румунији, Мађарској, и ево сад Бугарској, покушавајући и успевајући да постигнемо заједнички договор око тога да овај део Европе - југоисточна Европа, средња Европа мора да ради што више заједно на различитим врстама пројеката, повезивања, размене искустава", истакла је министар Јоксимовић.

Нагласила је и да Србија ужива неподељену подршку ових земаља када је реч о наставку европског пута.

"У тренутку када различите поруке стижу из ЕУ, некада и врло негативне, мислим да је за нас од изузетног значаја да имамо принципијелну и конкретну подршку и од наших суседа који су већ чланице ЕУ", рекла је министар.

Са потпредседником Владе Томиславом Дончевом разговарала је о искуствима Бугарске у коришћењу европских фондова.

Како истиче, Бугарска је у почетку када је постала члан Уније имала велике проблеме због мале апсорбције средстава, а данас је подигла тај ниво искоришћености средстава на скоро 90 одсто.

"Добро је што су са нама поделили искуства јер и грешке су путоказ - како да не радите и шта да избегнете, а ми се припремамо за тренутак када ће много већа средства од оних која су нам данас доступна као кандидату бити на располагању", наглашава Јоксимовић и додаје да је видљиво колико је Бугарска радила пре свега на регионалном развоју, што је добро искуство и за нас.

После првих проблема, Бугарска је данас земља која највише и најбоље користи доступна средства ЕУ, напомиње она.

Договорени су и конкретни облици сарадње кроз иновирање споразума о сарадњи у области евроинтеграција и техничке помоћи.

 

 

Извор: Танјуг