Вести

Јоксимовић: Максимално искористити ИПА фондове

НИШ - Министарка без портфеља задужене за европске интеграције Јадранка Јоксимовић обишла је данас са шефицом преговарачког тима за придруживање ЕУ Тањом Мишчевић спомен парк Бубањ у Нишу који је обновљен средствима из ИПА фондова.

Јоксимовић је том приликом оценила да Србија као земља кандидат за улазак у Европску унију треба максимално да искористи средства која јој стоје на располагању из тих фондова и прецизирала да сваке године Србији стоји на располагању око 200 милиона евра из ИПА фондова.

Јоксимовић је рекла да је нишка општина Палилула, која је реализовала пројекат обнове парка, једна од најуспешнијих у региону по степену и обиму коришћења средстава из ИПА фондова и да ће имати подршку и за друге пројекте.

Министарка је нагласила да су пројекти прекограничне сарадње, какав је и овај у општини Палилула, веома важни и да ће она увек подржати њихову реализацију. При томе ће, како је рекла, они који су најбољи имати предост у добијању помоћи.

Мишчевић је рекла да је велики број грађана Србије за промене и за реформе по европским стандардима и да је то показатељ да се ми "нисмо променили према Европској унији већ у разумевању онога што је добро за нас".

Посета Јадранке Јоксимовић и Тање Мишчевић Нишу организоване су у склопу одржавања седнице Владе Србије у овом граду.

Спомен парк Бубањ представља спомен комплекс саграђен као знак сећања на грађане Ниша и јужне Србије стрељане у Другом светском рату. Реконструисани су амфитеатар и платои, а парк је добио нове клупе и уређене стазе. Пројекат кофинансира ЕУ кроз ИПА програм прекограничне сарадње Бугарска - Србија.