Вести

Јоксимовић: Развијамо нови концепт српско-немачких односа

Најзначајнији, политички, економски и културни именитељ савремених односа Србије и Немачке јесте - Европска унија. Наш посао је да допринесемо да овај заједнички именитељ  учинимо заједничком тачком сусрета Србије и Немачке, и да квалитетне економске, политичке и културне односе заокружимо институционалним, изјавила је министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за „Дневник” након конференције о Западном Балкану која је у Берлину одржана под покровитељством и на позив немачке канцеларке Ангеле Меркел.

 

– Конференција у Берлину, која је за тему имала промоцију снажнијих економских веза и подизања конкурентности земаља Западног Балкана, као и стабилније политичке односе, а под покровитељством Немачке, показала је да је Немачка заинтересована за европску будућност региона, и да су врата ЕУ и даље отворена за све земље региона. Наравно, све то у односу на степен реформи и напретка, које свака од земаља појединачно покаже и оствари – оценила је Јадранка Јоксимовић.

 

* Шта очекујете, у будућности, када су у питању српско-немачки односи?

– Што се тиче ефеката, који ће ова конференција имати на даље билатералне односе Србије и Немачке, јасно је да је ова влада успоставила, и активно промовишемо, нови и бољи концепт немачко-српских односа. А најзначајнији, политички, економски и културни именитељ савремених односа Србије и Немачке јесте - Европска унија. Наш посао је да допринесемо да овај заједнички именитељ учинимо и заједничком тачком сусрета Србије и Немачке, и да квалитетне економске, политичке и културне односе заокружимо институционалним.

 

* Да ли већ имамо стратегију како то остварити?

– Наравно. Србија је, као и већина држава у региону, мала земља, слабе економске моћи. Немачка је, пак, велика и снажна европска држава и економија. Концепт наше владе и наше државе јесте да, уз све ризике, почнемо да опонашамо привредни и радноетички концепт велике немачке економије. Нема гаранција за успех, али свакако да високо постављена лествица циљева мора да донесе макар неки квалитативни помак. Истовремено, од изузетног је значаја и да одлични екомски односи наших двеју држава морају да имају једнако квалитетну и реалну перцепцију од стране грађана.

 

* Јачање привреде региона Западног Балкана била је једна од тема берлинске конференције?

– Процес преговора са ЕУ и реформе које се спроводе а које имају за циљ изградњу тржишне привреде, стабилност макроекономског амбијента и јаке привреде су важан критеријум за чланство. У питању је заправо један паралелан процес. Само тако цео регион ће бити спреман да одговори на изазове конкуренције на тржишту ЕУ. Ово можемо да остваримо искључиво одлучнијим и оштрим мерама смањења буyетског дефицита, јавног дуга, одговорнијим трошењем новца наших пореских обвезника.

 

* На који начин процес преговора може убрзати привредне реформе и обрнуто?

– Сам процес преговора и почетак реформи требало би да буду добар почетни сигнал потенцијалним инвеститорима да постајемо стабилна земља за улагања. И то је искуство свих држава које су постале чланице ЕУ. Једноставно, са напретком у преговорима, приметно је и веће присуство страних инвеститора. Зато ћемо искористити све да изградимо правни и економски амбијент предвидив и познат страним инвеститорима.

 

Извор: Дневник / Драган Миливојевић