Вести

Јоксимовић: Више од половине грађана је за Европску унију

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да и даље постоји стабилна подршка грађана европским интеграцијама, оценивши да је томе, између осталог, допринела промоција и системски рад на реформама.

Јоксимовић је то рекла ослањајући се на нова истраживања која показују да би, уколико би се сутра одржао референдум са питањем "Да ли подржавате учлањење Србије у ЕУ", 53 одсто грађана гласало за, њих 25 одсто против, а десет одсто не би гласало.

Јоксимовић је рекла да су готово идентични резултати истраживања били и у јуну и децембру 2018.године.

Тада је 55 процената испитаника позитивно одговорило на питање: „Да ли бисте на референдуму подржали улазак Србије у ЕУ“.

Поред промоције и системског рада на реформама, Јоксимовић је рекла да је стабилној подршци грађана чланству у ЕУ допринела и политика регионалног развоја, одрживог развоја, добро планирање и припрема за коришћење европских фондова, прекогранична сарадња...

Јоксимовић је подсетила да је Србија од 2007. године, откада користи ИПА фондове, предњачила у региону по искоришћености ових, углавном, бесповратних средстава, што је веома похвално, али и велика обавеза за нас - да наставимо да будемо успешни, како бисмо пре свега својим грађанима унапредили свакодневни живот.

Говорећи о ИПА 2018. министар је рекла да су та средства већ испрограмирана и износе 179,1 милион евра бесповратних средстава.

Она ће помоћи спровођењу реформи, посебно у области владавине права, унапређењу пројеката из области заштите животне средине, туристичке инфраструктуре, одрживог развоја кроз иновације, али и запошљавању тешко запошљивих група и стамбеном збрињавању угрожених.

Јоксимовић је додала да је важно да се претприступни фондови ефикасно и учинковито користе и због тога да би Србија, када постане чланица ЕУ, користила на прави начин кохезионе фондове, који су много већи.

 

 

 

Извор: Танјуг