Вести

Јоксимовић: Влада и у тешким стартним околностима ради добро

У овој фази од Србије се очекује да се консултује са ЕУ и да своје ставове усклађује с њом у највећој могућој мери, што је нама оставило могућност да о одређеним питањима заузмемо нешто ширу спољнополитичку позицију.

Србија мора да усвоји сет реформских закона не због ЕУ, већ да би наши грађани живели боље. Ефекти се неће видети одмах, али за две-три године сви ће разумети колико је било важно ово што данас радимо - каже на почетку разговора за Курир министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, негирајући да је спровођење реформи диктирано бриселским темпом и отварањем преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

 

* Велика бука дигла се око закона о раду и пензијско-инвалидском осигурању. Сматрате ли ви, као жена, праведним то што ће и жене у пензију са 65 година као мушкарци?

- Закон је наша реалност и у складу са одрживошћу фискалног система. Усклађивање ће се вршити постепено. Закон исто тако уводи неке друге бенефите за жене, предвиђа да жена која је родила једно дете има право на додатних шест месеци стажа, а она са двоје деце - једну годину. Жена која је родила троје и више деце има право на додатни стаж од две године. Уводи се и могућност одласка у превремену старосну пензију. По мом мишљењу, још важнији проблем, на којем свакако морамо да радимо, јесте једнакост приликом запошљавања и у зарадама.

 

* Изјавили сте да ће спољна политика Србије морати да се усклади са ЕУ. Шта то конкретно значи, имајући у виду украјинску кризу и наш однос с Москвом?

- У овој фази приступања од Србије се очекује да се консултује са ЕУ и да своје ставове усклађује с њом у највећој могућој мери, што је нама оставило могућност да о одређеним питањима заузмемо нешто ширу спољнополитичку позицију, полазећи, пре свега, од наших политичких и економских интереса. То није ништа ново, па ни другачије у односу на оно што раде и саме земље чланице ЕУ. Свакако да ће наш глас и позиција бити јачи када постанемо чланица и заједно са 28 чланица ЕУ будемо у прилици да утичемо на одлуке које се доносе, уместо што данас разматрамо њихово спровођење.

 

* Када ће бити одржана друга међувладина конференција Србија - ЕУ?

- До марта 2015. могао би да буде окончан процес скрининга у свих 35 преговарачких поглавља у процесу приступања Србије ЕУ. Србија је досад завршила скрининг за 14 поглавља, а процес је у току за још шест. Резултати скрининга ће бити извештаји у којима ЕК даје оцену о спремности Србије за отварање одговарајућих поглавља. Међувладине конференције по правилу се одржавају приликом отварања или затварања преговарачких поглавља.

 

* Како ће Србија решити један од седам услова Немачке - потписивање неке врсте споразума о добросуседским односима с Косовом? Потписаћемо?

- Опредељени смо за наставак признате и договорене форме бриселског дијалога као најбољег начина за постизање конкретних резултата поводом решавања најсложенијих питања. Нећемо потписати ништа што је супротно нашем ставу да не признајемо једнострано проглашену независност Косова.

 

* Може ли се очекивати да услов за наставак евроинтеграција буде и дистанцирање од руководства Републике Српске?

- Став Србије је јасан - поштујемо Дејтонски споразум и интегритет БиХ, уз очување ентитетске посебности РС унутар БиХ. Дакле, не очекујем да се постави такав услов.

 

* Да ли Брисел, свестан да нам је пут у ЕУ приоритетан, то злоупотребљава постављајући некад услове који су на граници пристојности за одрживост економске независности земље?

- Стандарди који се пред нас постављају на путу евроинтеграција нису ствар удовољавања жељама ЕУ, већ начин да ми почнемо да живимо у уређеној земљи. Реформе су неминовне ако желимо да живимо боље. Јесте да нам је данас тешко, али ако системски не променимо ствари, сутра ће нам бити још теже.

 

* Србија је једина и пре уласка у ЕУ, преко ССП, дала могућност да странци од 2017. могу да купују пољопривредно земљиште, за разлику од других земаља, које су то забраниле и после уласка у Унију. Може ли то да се промени?

- Основни проблем је да ли смо уопште у годинама које су за нама били у стању да искористимо сву нашу земљу и обрадиве површине. Наш приоритет мора да буде успостављање ефикасног система производње и прераде који је извозно оријентисан, а то може само онај ко има новац. На крају, земљиште које је у Србији неће отићи из Србије. И да будемо потпуно прецизни - Србија ССП није омогућила да се земљиште продаје странцима, већ ће им омогућити једнак третман с домаћим држављанима, а сви детаљи тог односа регулишу се Законом о пољопривредном земљишту.

 

* Ближи се 100 дана рада Владе. На скали од један до пет, коју оцену бисте дали кабинету Александра Вучића?

- Нисмо ми ти који треба да дајемо оцене, већ грађани Србије. Мислим да смо у тешким стартним околностима радили добро.

 

* А себи? Премијер је најавио да ће и рад министара бити провераван на шест месеци и да нису искључене смене. Мислите ли да ћете испунити очекивања?

- Свој посао схватам врло озбиљно и максимално сам му посвећена, али о мом раду оцену треба да дају други, а не ја.

 

* Како оцењујете сарадњу с коалиционим партнерима Дачићем, Љајићем?

- Сарадња је успостављена на јасном договору о програмским приоритетима ове владе. До сада смо добро сарађивали, надам се да ће тако бити и у будућности.

 

* Љајић је изразио незадовољство тиме како је његов СДПС прошао у расподели.

- Нисам разговарала с колегом Љајићем о томе. Лично сам за правилну расподелу одговорности у односу на функције.

 

* Како оцењујете исход донаторске конференције у Бриселу, на којој је скупљено 1,8 милијарди евра за помоћ БиХ и Србији, којој иде 995,2 милиона евра, од чега 879,4 милиона евра преко позајмица?

- Поред прикупљених средстава, имала је велики политички и симболички значај због солидарности и присуства представника великог броја држава и међународних организација. Показало се колико је важно што смо на јасном путу европских интеграција као земља кандидат, јер смо ипак највећу конкретну бесповратну помоћ добили из ЕУ - највише преко пренамене раније добијених неутрошених средстава из ИПА 2012, 2013, делом репрограмирањем за 2014 - а све то смо обезбедили пре саме донаторске конференције. Желим да нагласим да сам непосредно пре донаторске конференције комесару за регионални развој господину Хану предала први нацрт апликације за Фонд солидарности. Очекујем да ћемо добити додатних 40-50 милиона евра бесповратних средстава. То је огромна помоћ - само од ЕУ ћемо добити око 150 милиона евра бесповратне помоћи.

 

* Да ли је неко решење проистекло и из свађе или жустријег разговора између вас и Тање Мишчевић? Обе сте задужене за европске интеграције, а чини се да сте различитог темперамента.

- Мислим да Мишчевићева добро и професионално обавља дужност шефа преговарачког тима. Иначе, када се ради о важним питањима и потребама грађана, не мислим да би било чији темперамент или лични однос требало да утиче на одлучивање.

 

* Имате добру линију, да ли нешто тренирате или је она резултат трчања за градским превозом, пошто сте један од ретких или чак једини министар који уместо луксузних аутомобила редовно користи градски превоз?

- Мислим да грађане Србије више интересује када ће да живе боље него да ли ја тренирам. А службени ауто користим само у пословне сврхе.

 

* Да ли поред посла са ЕУ и странке у вашој приватној агенди има места и за љубав?

- О свом приватном животу не говорим у јавности, али наравно да сви тежимо да постигнемо склад између приватног и пословног дела живота.

 

Извор: Курир / Биљана Бојић