Вести

Јованов: Уставни суд оснивање ВАНУК-а прогласио неуставним

Уставни суд Србије одлучио је да Одлука о оснивању Јавне установе Војвођанска академија наука, уметности и културе (ВАНУК) није у складу са Уставом Србије, саопштио је данас потпредседник Српске напредне странке (СНС) и председник посланичке групе те странке у Скупштини АП Војводине Миленко Јованов.

Јованов је новинарима рекао да то значи да је Уставни суд потврдио све оно што су покрајински посланици СНС причали од тренутка када је ВАНУК основан и да је покушај оснивања те јавне установе, како је навео, био "још један од покушаја Демократске странке и Пајтићевог режима у Војводини да се заобиђе одлука Уставног суда из 2012. године, када је Војвођанска академија наука проглашена неуставном".

"Подсећам да су 2015. године, када је доношена одлука о оснивању ВАНУК-а, посланици покрајинске скупштине били уверавани да је све урађено у складу са одлукама Уставног суда и да су све критике које су изношене на рачун оснивања те установе одбациване као неосноване и злонамерне", казао је Јованов.

Према његовим речима, ВАНУК никада није ни заживела на прави начин јер је било проблема око назива, а онда су се и разишли они који су требали да је воде.

Високи функционер СНС је нагласио да је најбитније за грађане Војводине и за правни систем државе Србије то што смо данас добили потврду да ће Уставни суд и надаље водити рачуна о уставности аката у Аутономној покрајини Војводини.

"Надам се да смо овом одлуком коначно ставили тачку на све антиуставне авантуре Пајтићевог режима и на све покушаје да се у Војводини право гурне под ноге политичке клике Демократске странке и Бојана Пајтића и да смо ставили тачку на то да се оно што је неком мило претаче у скупштинске одлуке у нади да ће то и заживети", рекао је Јованов.

Он је нагласио да се од тренутка када СНС има већину у Скупштини АП Војводине, у покрајинском парламенту "држе Устава и закона као пијан плота" и тако ће, како је истакао, бити и у наредном периоду.

 

 

 

извор: Танјуг