Вести

Кнежевић: Пајтић је зрео за политичку пензију

Покрајинској влади су пресудили грађани на мартовским изборима 2014. године и рекли шта мисле о режиму Бојана Пајтића. Договор председника СНС и Савеза војвођанских Мађара Александра Вучића и Иштвана Пастора је покушај да се спаси што се спасти може и омогући да се заустави даље урушавање Војводине – каже у интервјуу за „Дневник“ Горан Кнежевић, потпредседник СНС.

* Кнежевић истиче да су последњи избори јасно показали да актуелна покрајинска власт предвођена Бојаном Пајтићем и Демократском странком нема поверење грађана и да су неопходне промене.

– Грађани су рекли све. Неко ко са позиције апсолутне власти после 14 година једва прескочи цензус, зрео је за политичку пензију и време је да препусти позиције способнијима и одговорнијима.

 

* Колико је извесно формирање прелазне концентрационе владе и очекујете ли да та идеја може да заживи, имајући у виду да подразумева коалицију свих странака?

– Излаз из ове тешке политичке и економске кризе, која предуго траје, јесу избори. Међутим, имајући у виду започете реформске процесе у земљи и реалне техничке могућности, у овом тренутку је рационалније формирање прелазне власти чији ће мандат, и временски и програмски, бити орочен. А тек потом треба ићи на изборе.

 

* Може ли се са ДС-ом седети у истој влади када се последњих дана заоштрава реторика у саопштењима СНС и ДС и имајући у виду оптужбе ваше странке да је актуелно покрајинско руководство из редова демократа упропастило Војводину?

– Није питање да ли можемо са ДС, питање је како што брже и безболније зауставити кретање према амбису у који нас све заједно води управо Демократска странка. По нама, треба урадити неколико ствари: усагласити све одлуке и акта са вазећим Статутом АП Војводине и Уставом Србије, донети закон о финансирању покрајине, направити пресек у свим јавним предузећима и фондовима чији је оснивач Војводина, рационализовати трошење буyетских средстава и извршити ребаланс и изаћи на изборе по новим правилима које је усвојио покрајински парламент. Да би се све то урадило потребан је шири политички консензус и СНС и овог пута позива све који нису задовољни положајем АПВ да нам се придруже.

 

* Када би преговори о концентрационој прелазној влади могли да почну?

– Врло брзо...

 

* С обзиром на низ компромиса међу политичким странкама, који су потребни за формирање нове прелазне владе, да ли је СНС спремна да прихвати и нека досадашња персонална решења?

– Наравно да нова политика и оно што треба урадити захтева и нова кадровска решења. Не може се очекивати да неко ко нас је довео до оваквог стања буде носилац другачијег, различитог, реформског курса.

 

* Видите ли себе као председника Покрајинске владе?

– Много је рано говорити о томе. Важно је да покренемо ствари са мртве тачке, а Српска напредна странка има довољно квалитетних људи за преузимање одговорности за вођење јавних послова.   

 

Извор: Дневник / Александар Савановић