Вести

Кнежевић: Потребно у кратком року формирање прелазне владе Војводине

Потпредседник Српске напредне странке Горан Кнежевић изјавио је данас да СНС има свој програм за Војводину, коју је у лошу политичку и економску ситуацију довела ДС, због чега је потребно у кратком року формирати прелазну владу, а тек потом одржати и изборе.

Кнежевић је у Јутарњем програму ТВ Пинк рекао да СНС има свој програм за Војводину са којим ће изаћи у јавност пошто обави разговоре о том плану са политичким савезницима. 

Он је истакао да сви грађани осећају лошу ситуацију у Војводини у коју је "довела ДС својим нестручним, бахатим и сумњивим понашањем" и да, ако су плате у Војводини ниже од просека у Србији и велики број незапослених, потребне промене и реформе, због чега СНС жели да преузме одговорност за јавне послове.

Предлог СНС је да у кратком року у Војводини буде формирана прелазна влада, која ће до следећих избора обавити неопходне послове да би се од 2015. односно 2016. године кренуло у суштинске реформе, најавио је Кнежевић.

"Желимо да уподобимо сва акта Скупштине Војводине и све одлуке покрајинске скупштине са важећим статутом АП Војводине у што краћем року и Уставом Србије", најавио је Кнежевић и додао да је циљ да се донесе закон о финансирању Војводине.

Потпредседник СНС је нагласио да је важно анализирати рад свих јавних предузећа, фондова и буџета Војводине, јер се због нетранспарентности сумња да се законито радило у тим установама.

Кнежевић је подсетио да је одржан састанак председника Скупштине Војводине Иштвана Пастора и председника Владе Србије Александра Вучића, на коме је постигнут договор о раду у наредном периоду.

Потпредседник СНС је најавио да је циљ да се сви који су незадовољни садашњом позицијом у Војводини "прикључе у један шири круг који ће моћи да уради све ове послове".

"Имамо отворени позив свима, који желе да нам се прикључе у промени власти у Војводини, да дођу да разговарају са нама. То исто важи, наравно и за (лидера НДС Бориса) Тадића", рекао је Кнежевић.

Кнежевић је рекао да су грађани на изборима ове године ДС, која је већ 14 година практично у власти, "дали једва више од цензуса" и да без избора се стање у Војводини неће променити.

Према његовим речима, пошто у овом тренутку то није најрационалније решење, када се спроводе тешке и обимне реформе у читавој Србији, циљ је да се на миран и достојанствен начин обаве неопходни послови и да се онда изађе на изборе.

Због спровођења тешких реформи које се спроводе и захтевају општи консензус, кажемо хајде да формирамо прелазну владу, где би се остварио консензус, када то урадимо да изађемо на изборе.

"ДС види да јој се дрмају фотеље и да неће још дуго остати на власти и са сада покушавају да се додворе осталим политичким странкама", рекао је Кнежевић и додао да претпоставља да ће и ЛСВ бити једна од странака која ће желети спровођење овог програма.

Кнежевић је оценио да у овом тренутку нису реални хитни покрајински избори, јер је потребно имплементирати законе о раду, стечају и приватизацији и решити питање великог броја јавних и предузећа у реструктурирању.