Вести

Кнежевић: Заложићу се да ЛСВ дође на преговоре

Потпредседник Српске напредне странке Горан Кнежевић, оцењујући за “Дневник” први разговор политичких странака које су заступљене у Скупштини Војводине о решавању политичке и економске кризе у Покрајини, каже да су напредњаци спремни да разговарају са свима и о свему, јер за СНС нема табу тема. Он такође наводи да СНС за решавање кризе покрајинске власти предлаже формирање прелазне владе са ограниченим временским и програмском мандатом, након чега би били расписани избори по новом изборном систему, који је недавно прихватио покрајински парламент. У ту прелазну владу, која би заменила администрацију Бојана Пајтића, према напредњацима, могли би да уђу и независни стручњаци.

 

* Који су ваши утисци са првог састанка у Скупштини Војводине, који је одржан у уторак са председником парламента Иштваном Пастором?

- Мој утисак, као и утисак свих присутних, јесте да Војводина проживљава најтежу политичку, економску и социјалну кризу у последњим деценијама. Неопходно је да се нешто предузме што пре, како не би испаштале будуће генерације.

 

* Пастор је рекао новинарима да је на том првом састанку било доста предлога. Шта је предложио СНС?

- Предложили смо формирање прелазне владе са ограниченим временским и про­грамским мандатом до одржавања избора по новим правилима, које је усвојила Скупштина. Предложили смо да реше одређена питања, попут уподобљавања одлука и аката Скупштине Војводине с новим Статутом Покрајине, затим усаглашавања Закона о надлежностима са Уставом, доношења закона о финансирању АПВ, утврђивања буyета за 2015. годину, рационализацију финансија и запослених у покрајинској администрацији, пресека рада јавних предузећа и фондова чији је оснивач АПВ...

 

* Током наредних заједничких састанака вероватно ће бити отворена и нова питања, када се у разговоре, како су најавили, буду укључили ДС, ЛСВ и НДС. Која су то питања чије отварање напредњаци не би могли да подрже?

- Нема табу тема за нас, а које се тичу Покрајине. Спремни смо да разговарамо са свима и о свему.

 

* Како коментаришете поступак чланова владајуће коалиције ДС-а и ЛСВ-а, као и НДС-а, који се нису одазвали позиву председника Скупштине и нису дошли на први заједнички разговор?

- То показује њихов однос према институцијама, а председник Скупштине је институција. А што је најважније, они су тиме показали и неодговорност према грађанима Војводине.

 

* Представници ЛСВ-а су најавили да су спремни на разговор са свима који подржавају њихову платфрому. Међу питањима су и уставно-правни положај Војводине, као и обештећење за НИС. Шта мислите о томе?

- Рекао сам да смо спремни да разговарамо о свим питањима која се тичу будућности људи који живе на овим просторима. Лично имам велико поштовање према неким људима у ЛСВ-у! Знам колико су одговорни и знам да подржавају дијалог, тако да ћу се заложити да буду присутни наставку разговора.

 

* Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић изјавио је да је његова влада ефикасна и да има резултата. Како бисте прокоментарисали ту изјаву?

- То једноставно није истина и то се види сваког дана на сваком кораку. Рад владе је блокиран пре свега њиховом лошом или никаквом комуникацијом са републичким органима и већином локалних самоуправа у Војводини.

 

* Да ли је могуће формирати нову владајућу већину без посланика ЛСВ-а и НДС-а?

- Није битна математика и није битно ко са ким хоће, а ко са ким неће, битно је да је пред нама посао који се мора урадити и то у хитном року, како би се зауставило урушавање економије и унижавање грађана.

 

* Када очекујете да ће разговори које је иницирао Пастор бити завршени?

- Председник Пастор је заказао наставак разговора у наредних десет дана.

 

* Да ли сте ви потенцијални кандидат СНС-а за председника у прелазној влади?

- СНС је озбиљна странка. Ради по демократским принципима и своје одлуке доноси на органима странке. Још нисмо разговарали о томе, а имамо довољно квалитетних људи који могу да одговоре том изазову.

 

 * Да ли је могуће решење за ефикасније функционисање те привремене владе да у њу уђу и независни стручњаци?

- И то је једна од могућности.

 

Ержебет Марјанов