Вести

Кубуровић: Бојкот је покриће за очигледан неуспех опозиције

Затвореници јој пишу тражећи да им скрати казну. Неки јој прете, а неки се јаве да јој честитају Нову годину. Прати је глас да има исувише благ наступ да би била министарка правде, а она је рекла да је, тамо где треба, и те како оштрог језика.

Нела Кубуровић говори о свом мандату, који улази у финиш, сусрету са генералом Ратком Младићем, препиркама са Сержом Брамерцом, али и о томе шта воли да чита и где највише проводи слободно време. Једна од тих оаза је и београдска Ботаничка башта, где смо и разговарали.

Волим цвеће, баш као и моја мама. Ту љубав сам од ње наследила, мада ми не успева као њој. Посебно волим орхидеје, прича нам Кубуровић, док корачамо стазицом.

* Која места у Србији највише волите да обилазите?

- Мој отац је из планинских крајева. Из Пријепоља. Тамо често идем. А волим и Златибор. Увек некако бирам планинске крајеве.

* Полако се ближи крај мандата. Шта је највећи успех, а шта неуспех рада Министарства правде?

- Има неких ствари за које ми је жао што нећемо моћи да их доведемо до краја у овом мандату. То је, рецимо, измена Устава у области правосуђа. Дуго смо радили, али нисмо могли да предвидимо каква ће да буде ситуација у Скупштини, да ће опозиција да је напусти. Мислим да је изузетно битно да када се одлучује о измени највишег правног акта, у расправу буду укључене све политичке стране. Један од највећих успеха је скоро отварање у потпуности реконструисане Палате правде у Београду. Зграду завршавамо у року. Почела сам каријеру у Палати правде и емотивно сам везана за њу. У успехе убрајам и то што није било сукоба са адвокатуром и што смо донели Закон о бесплатној правној помоћи после 15 година, али и то што смо успоставили потпуно нови систем у судовима и тужилаштвима за борбу против корупције.

* Сигурно сте макар једном себи рекли - шта ми је ово требало...

- Не могу да порекнем да је било тешких тренутака, посебно зато што се пре тога никада нисам бавила политиком. Сећам се да сам јутро после заклетве отишла на гостовање у РТС. Не могу рећи да је било стресно, али сам осећала велику одговорност. На почетку мандата догодило се хапшење Рамуша Харадинаја, па наш захтев за изручење, затим седница Савета безбедности о Косову... Било је доста непријатних догађаја на самом почетку, али све то некако с временом прихватите као саставни део посла.

* Да ли у рок службе иду и препирке са Сержом Брамерцом? Замерају вам да нисте довољно "тврди"...

- Не бих рекла да нисам "тврда". Умем да имам врло оштар језик. Врло добро знам да браним ставове Министарства и Србије. Без лажне скромности, свој ресор и те како познајем и дискутујем аргументовано. Један од састанака са Брамерцом је био непријатан. У неким моментима смо се чак и препирали. Сарадници су ми касније рекли да нису очекивали такав наступ. Знам шта да очекујем од хашког тужилаштва, они знају наше ставове. Њихов став о Србији је исти ко год био министар.

* Мислите ли да ће историја дати ревизију "хашке епизоде" у којој су најдебљи крај извукли Срби?

- Била је грешка што нисмо о томе довољно причали од 2000. до 2012. године. Када сам постала министар, и сама сам видела колико је поступака против Срба било, колико смо људи изручили. А нама су у глави била само звучнија имена. Наравно да оставља горак укус то што су 80 процената осуђених Срби, и да има врло мало кажњених за злочине који су почињени против нашег народа.

* Да ли је Младић икада добио наливперо које сте му као поклон однели у Хаг?

- Колико знам, није. Рекли су да је разлог безбедност, мада ми то није јасно, шта је небезбедно да човек пише? Није лепо и нимало пријатно ући у Шевенинген. Младић је тражио да се сретнемо, и он је једини од наших осуђеника са којим сам разговарала. Одаје утисак болесног човека. Ипак, има доста оптимизма и био је врло духовит. Причао је о догађајима из прошлости који немају везе са оним због чега је у затвору.

* Од ког професора са Правног факултета тражите савет? Да ли некада зовете и председника Александра Вучића?

- Нисам неко ко не тражи помоћ и савет када довољно не познаје неку материју. Морам да издвојим професора Зорана Стојановића, једног од највећих стручњака кривичног права, који нам је много помагао. Ту су и професори Никола Бодирога и Милан Шкулић. Са председником се консултујем када су у питању осетљиве политичке теме, попут Косова.

* Да ли одговарате затвореницима на писма?

- Не. Моји сарадници и ја их прочитамо. Ако неко има проблем, реагујемо. Такође, она која су претећег карактера проследимо институцијама. Било је и оних који су само честитали Нову годину.

* Ближе се избори. Сматрате ли да ће део опозиције бојкотовати биралишта?

- Бојкот је покриће за њихов очигледан неуспех на предстојећим изборима и покушај да се без воље грађана дође на власт. Почела је медијација под ЕУ, али већи део опозиције није дошао на састанке. Власт је отворена за разговоре и конструктивне предлоге, и ми из нашег ресора ћемо да приступимо промени Закона о Агенцији за борбу против корупције. И сада се зна шта функционер може да ради током изборне кампање, али унапредићемо све што није довољно прецизно.

* То и јесте замерка опозиције, да закон постоји, али се не примењује...

- Закон се примењује. Оптужбе морају да буду аргументоване, а не паушалне.

* Желите ли још један мандат или је време да се више посветите породици?

- Позив 2016. године био је потпуно неочекиван. Мислим да је ова влада на одређени начин привилегована, јер је радила цео мандат без ванредних избора. Нисам неко ко је везан за функцију. Сасвим је логично да се после четири године мења састав у тиму. Битни су резултати, ко год да буде министар.

 

ОБРЕНОВИЋИ И ПАРТИЗАН

* Шта највише волите да читате?

- Не могу да читам онолико колико сам раније читала. У исто време читам две-три књиге. Највише волим историјске теме и тражим по антикварницама књиге које се односе на период после Првог српског устанка. Волим династију Обреновића. Андрић и Црњански су непревазиђени. Неколико пута сам читала књигу "Кад је Ниче плакао" Ирвина Јалома.

* Волите Обреновиће. А Звезду или Партизан?

- Партизан.

 

ИСТИНИТО ИЗВЕШТАВАЊЕ "НОВОСТИ"

* Шта бисте пожелели "Новостима" за 66. рођендан?

- Скоро седам деценија постојања "Новости" доказ је да читаоци знају да препознају значај благовременог и истинитог, али и занимљивог извештавања о свим актуелним темама из земље и света. Листу "Новости", новинарима и свим запосленима желим још пуно деценија успешног рада и да у будућности наставе да извештавају, пре свега у интересу грађана Србије.

 

НЕ ПЕВА САМО ДАЧИЋ

* Са којим министрима имате најбољу сарадњу?

- Имам коректну сарадњу са свима, али највише сарађујем са Небојшом Стефановићем, јер су нам ресори блиски, али и са Јадранком Јоксимовић.

* Да ли су седнице Владе опуштеније када њима председава шеф дипломатије Ивица Дачић?

- Водио је можда две седнице. Не бих рекла да су опуштеније, он само има другачији наступ. Такав је по природи.

* Да ли вам је некада певао, и замерате ли му тај опуштенији приступ?

- Није мени певао, али сам била у публици кад је певао. Не замерам. Има и других који воле да запевају, али неће јавно да се експонирају. И певају добро као и он.

 

 

 

Извор: Новости