Вести

Кубуровић: Против корупције само уз чврсту политичку вољу

Министарка правде Нела Кубуровић данас је на међународној конфренцији "Примена механизама превенције корупције" указала да је корупција најопаснији непријатељ напретку државе и друштва, а да новчана средства која се потроше на корупцију, заправо припадају школама, болницама, грађанима.

"Борба против корупције је изазов сваке Владе и подразумева системски и свеобухватни приступ успостављања механизама борбе - репресивних и превентивних на свим нивоима", указала је Кубуровић.

Додала је да се опипљиви резултати могу постићи искључиво ако постоји чврста политичка воља и одлучно руковођење и подсетила да је Влада Републике Србије борбу против корупције поставила као један од најважнијих политичких циљева.

Министарка је подсетила да је у претходне две године у Србији донет сет анти-корупцијских закона, међу којим је Закон о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, чија је примена почела 1. марта ове године.

Она је рекла да је Србија, захваљујући том закону по први пут добила четири регионална центра за борбу против корупције, у Београду, Новом Саду, Нишу и Краљеву, а да су заједно са изменема Кривичног законика, чиме су уведена нова кривична дела са коруптивним елементом, полиција, тужилаштва и судови добили моћно оружје, када је у питању репресивна борба.

Говорећи о законским превентивним решењима, Кубуровић је подсетила да је Скупштина Србије почетком новембра 2018. године усвојила Закон о лобирању, који уводи новине у правни систем Србије и значајно проширује улогу Агенције за борбу против корупције.

Такође, навела је да је поред Закона о лобирању, донет и нови Закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

"Ускоро се очекује доношење и новог Закона о спречавању корупције, којим се ближе уређују правила о спречавању сукоба интереса, кумулација јавних функција, пријављивање имовине и прихода јавних функционера, као и правни положај, надлежност, организација и рад Агенције за борбу против корупције", рекла је Кубуровић и подсетила да усвајањем овог закона, Србија испуњава једну од ГРЕКО пропорука.

Како је рекла, Влада Србије је оваквим законским уређењем обезбедила ефикасан нормативни оквир за борбу против корупције, те закључила да је борба против корупције право, али и обавеза сваког појединца у савременом демократском друштву.

 

 

 

Извор: Танјуг