Вести

Мали: Отварање нових путева симбол је напретка Србије

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да очекује да у октобру буде отворен источни крак Коридора 10 ка Бугарској и поручио да је отварање нових путева у нашој земљи симбол напретка Србије.

"Улагање у инфраструктуру показује колико је Србија напредовала и колико желимо да кроз бољу инфраструктуру побољшамо квалитет живота грађана Србије и учинимо Србију бољим и атрактивнијим местом за инвестирање", рекао је Мали.

У недељу се отвара деоница од Обреновца до Љига на Коридору 11, укупне дужине 62,7 километара, подсетио је министар.

Са отварањем деонице од Обреновца до Чачка, пуног профила аутопута дужине 103 километра, стизаће се од места до места за нешто мање од сат времена.

"То је велики симбол колико смо ми напредовали, колико неке деценијске снове полако остварујемо", истакао је Мали.

Подсећа да је 18. маја ове године "пробијена" Грделичка клисура, отворен јужни крак Коридора 10.

Раде се, наводи Мали, и делови Коридора 11 од Обреновца до Сурчина, а то ће бити, каже, готово на крају године.

Од Сурчина до Чачка у дужини од 120 километара ће бити пун профил аутопута.

"Пожега-Прељина, такође се ради, а на јесен, у октобру очекујемо отварање и источног крака Коридора 10 до Бугарске", рекао је Мали.

Моравски коридор почиње, каже Мали, да се гради у септембру, октобру, а повезиваће Коридор 10 и 11.

Ови пројекти су, истиче Мали, могући захваљујући добрим економским резултатима.

У првих седам месеци, иако је био пројектован дефицит у буџету, има 48,5 милијарди динара суфицита.

"Нама је највећи изазов сада да кроз улагање у путну инфраструктуру, у железничку инфраструктуру, наставимо да растемо што брже и што више".

Стране директне инвестиције, наводи Мали, значе отварање више фабрика и издвајање за повећање плата и пензија.             

Мали подсећа да је раст српске економије прошле године био 4,3 одсто, а ове године ће бити 3,5 - 3,6 или 3,7 одсто.

Три милијарде евра држава издваја само за улагања у водоводну и канализациону мрежу и фабрике за пречишћавање отпадних вода у Србији.

Свако домаћинство у наредних четири до пет година требало би да има прикључак на канализацију, пут..., навео је Мали.

Четири милијарде евра додатних је предвиђено за путну и железничку инфраструктуру у шта није урачунат Моравски коридор који се гради ове године и кошта 800 милиона евра, али тај новац је, каже Мали, већ обезбеђен.      

Кроз Канцеларију за јавна улагања 700 милиона евра се улаже у домове здравља, школе, вртиће што је важно и за пронаталну политику, рекао је министар финансија говорећи о инвестицијама које су у току и које се планирају у наредном периоду.

"Желимо да не постоји ограничење за покушај вантелесне оплодње, да ли је три или четири, колико год неко покуша, држава ће то подстаћи".

Мали каже да 2011. и 2012. године није било у Србији директних страних инвестиција, а да је Србија сада рекордер по питању ових инвестиција у свету.

"То су ствари које су се у Србији промениле, и то не каже ни Синиша (Мали) ни (Александар) Вучић ни било ко, то вам каже Fejnešel tajms и ранг листе или Светска банка, или ММФ, који су веома објективни и веома кредибилни по том питању", рекао је Мали.

Кроз национални инвестициони програм ће се, каже Мали, подстаћи домаће инвестиције а паралелно са тиме ће се подстаћи и стопа раста потрошње.

Мали је рекао и да следе олакшице за привреду, посебно за мала и средња предузећа, а говорећи о припремама за буџет за 2020. годину рекао је да крајем септембра или почетком октобра долази у Србију делегација ММФ-а и до тада ће бити завршена рачуница везана за повећање плата и пензија.

Говорећи о оптерећењу на зараде послодаваца, подсећа да је оно било око 63 одсто раније, сада је око 62, а гледаће се да наредне године буде за проценат мање, рекао је Мали.

У наредних 10 до 15 дана ће бити донет став о минималној цени рада јер још увек трају преговори са синдикатима и послодавцима и поновио да ће плата у децембру бити изнад 500 евра.

Мали каже да разуме да то нису огромне плате али да је то много више него 2013. године и да је реч о позитивном тренду и "пробијању психолошке границе".

"Добро је да пређемо ту границу, али ми ту нећемо стати. Када урадимо то у децембру, ићи ћемо даље и хоћемо да те границе пробијамо из године у годину".

Мали је одбацио критике појединих економиста да ће нови инвестициони план утицати на повећање јавног дуга.

Министар финансија рекао је и да су четири закона из ресора његовог министарства на јавној расправи и да ће они бити усвојени до краја године - Закон о рачуноводству, Закон о ревизији, Закон о Алтернативним фондовима као и Закон о инвестиционим фондовима.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк