Вести

Мали: Србија незаустављиво иде напред

Србија је у првих шест месеци имала 1,9 милијарди евра директних страних инвестиција, што је за 31,1 одсто више него у истом периоду прошле године, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

"Србија незаустављиво иде напред", рекао је Мали.

Мали је рекао да је јуче добио најновији податак за вредност директних страних инвестиција у нашу земљу и да то потврђује да Србија напредује великим корацима.

"И "Financial Times" је прошле недеље потврдио да смо рекордери по броју директних страних инвестиција. Тај тренд се наставља и у овој години. Верујемо да ћемо и ове године бити шампиони у привлачењу страних директних инвестиција у региону", рекао је Мали.

 

Опозицији важни РЕМ и РТС јер Ђилас увек гледа свој интерес

Опозицији је најважније ко води РЕМ и РТС јер је један од њихових лидера, Драган Ђилас, навикао да у свему тражи свој интерес, оценио је Мали.

"Видели сте јуче преговоре о неким изборним условима. Њима (опозицији) је најважније ко води РЕМ или РТС управо зато што је Ђилас навикао да купује те секунде и препродаје, једноставно тражи човек свој интерес и нажалост сакрива се иза људи који то у његово име и говоре", навео је Мали.

Коментаришући критике у вези са отварањем ауто-пута "Милош Велики", Мали је истакао да се цела Србија радује новим ауто-путевима, а да опозиција покушава да исполитизује тај важан догађај.

Истиче да је за власт важно да се путеви завршавају, као и да Вучић сада испуњава оно што је обећао.

"Много је већа срећа и понос свих нас што имамо ауто-путеве него што ће неко да каже немамо ауто-путеве, хајде ви нешто направите. Ми направимо ауто-пут, а они кажу није добар сад ауто-пут, као да си га из свог џепа платио", рекао је Мали, коментаришући поједине медијске наслове да је отварање пута организовано као да је председник Александар Вучић из свог џепа платио његову изградњу.

Како каже, њих неколико из опозиције покушава све да исполитизује и то је њихова политика, док је политика власти да мења Србију.

"Грађани препознају рад у односу на критике, али то нису ни критике већ када немате шта да кажете", додао је Мали.

 

Планирамо смањење оптерећења на зараде

Влада Србије планира ове године да смањи пореско оптерећење на зараде минимум за један одсто, најавио је Мали и додао да је циљ да се оптерећење на зараде смањује сваке године како би српска економија била конкурентнија.

Мали је нагласио да је оптерећење на зараде пре две године било 63 одсто, а да је сада смањено на 62 одсто и да ће се тај тренд наставити.

"Ове године желимо да бар за један процентни поен смањимо то оптерећење и да полако из године у годину то оптерећење пада како би учинили нашу економију конкурентнијом, наше тржиште атрактивнијим, како би се људи више запошљавали", рекао је Мали.

Подсећа да су српске финансије консолидоване и стабилне, да је то важно одржати и да је сада приоритет раст економије.

Прошле године раст економије био је 4,3 одсто, док се ове године, како најављује очекује минимум 3,5 одсто.

За раст економије, указује, три стуба су важна - стране директне и домаће инвестиције, лична потрошња и да се смањи разлика између увоза и извоза.

Како каже стране директне инвестиције у првих шест месеци веће су за 31,1 одсто у односу на исти период прошле године, да расту и домаће инвестиције да се улаже у путну и железничку инфраструктуру, у школе, здравство...

Додаје да ће већ ове године бити повећане плате, а пензије од 1. јануара наредне.

"Испунићемо обећање које је председник Александар Вучић дао грађанима да ће просечна плата у децембру бити изнад 500 евра", рекао је Мали и подсетио да је просечна плата пре пар година била око 300 евра.

Каже да је жеља Србије да се отвори, да привуче људе из региона да у Србији виде своју будућност.

"Не можете да спречите неког да оде из Србије, али можемо да отворимо Србију да људи долазе овде и остварују своје снове", рекао је Мали.

Кроз Национални инвестициони програм каже да ће у наредне четири године у 5.000 километара локалних и регионалних путева бити уложено 900 милиона евра, што је скоро половина локалне и регионалне путне инфраструктуре.

"Новац више није проблем, већ где наћи предузећа која ће то квалитетно да ураде у кратком временском периоду", нагласио је Мали.

Са представницима локалних самоуправа сутра ће имати састанак, да припреме све што им је неопходно за улагања у водоводну и канализациону мрежу и у фабрике за пречишћавање отпадних вода.

"Издвојили смо 2,5 милијарди евра, да свако домаћинство има прикључак на воду, на канализацију и да свака локална самоуправа има фабрику за пречишћавање отпадних вода", појаснио је Мали.

Подсећа да ће за железничку инфраструктуру бити уложено више од 1,5 милијарди, да ће у наредних месец или два почети градња Моравског коридора.

Мали је нагласио да су грађани Србије чекали на отварање ауто-пута Милош Велики више од 70 година, да су то многи покушали да ураде, али да нису успели.

"Вучић је то обећао и урадио. До краја године имаћемо и ауто-пут од Обреновца до Сурчина. Следеће године од Новог Београда до Сурчина крећу радови", појаснио је Мали.

На критике да је гужва од Београда до Обреновца, док се стигне до новог ауто-пута, Мали је рекао да је потребно још мало стрпљења и да ће се и тај проблем решити када половином децембра буде отворен ауто-пут од Сурчина до Обреновца.

Додаје да ће у октобру бити отворен источни крак Коридора 10, а да је планирано у оквиру великог инвестиционог програма да градимо и ауто-пут Вожд Карађорђе који ће повезати централну и источну Србију, од Лазаревца и Младеновца, преко Аранђеловца, Тополе, Раче, Свилајнца и Деспотовца све до Бора.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк