Вести

Мали: Улагање у путну инфраструктуру покреће српску економију

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је улагање у путну инфраструктуру инвестиција која покреће српску економију, подстиче раст БДП-а и подиже квалитет живота грађана.

Мали је, уочи отварања деонице на Коридору 11 Обреновац - Љиг, рекао да се изградњом ауто-путева омогућава брже кретање људи, бољи проток робе, земља постаје атрактивнија за инвеститоре.

"То је оно што покреће вашу привреду. Зато није случајно што смо, након финансијске консолидације, прошле године имали смо стопу раста наше економије од 4,3 одсто, а ове године 3,5 одсто", рекао је министар.

Мали је подсетио да је угледни британски часопис "Financial Times" објавио да је Србија лидер у свету по привлачењу страних директних инвестиција.

"Привукли смо 107 страних директних инвестиција прошле године, али имам осећај да ми нисмо способни да будемо поносни на то што смо први у свету у нечему што све земље прижељкују да буду", нагласио је Мали.

Осим деонице ауто-пута на Коридору 11, Обреновац- Љиг, која води до Чачка, каже да ће до краја године бити завршена деоница од Обреновца до Сурчина, да се ради Пожега - Прељина, а да ће до краја октобра бити отворен источни крак Коридора 10, као и да се креће у изградњу Моравског коридора.

Говорећи о Инвестиционом програму, Мали каже да је на нивоу владе донета одлука о оснивању Комисије за инвестиције, чији је председник премијерка Ана Брнабић, а у њеном саставу биће и министри у влади, директори јавних предузећа, као и председник Вучић.

Министар финансија наводи да ће се у анализу пројеката који буду пристизали у оквиру Инвестиционог програма укључити и сви остали стручњаци из министарства.

Инвестициони план, истиче Мали, неће значити само улагање у путну и железничку инфраструктуру, већ и у школство, здравство, пронаталну политику, туризам, пољопривреду...

Мали је и потврдио констатацију новинара да ће свако моћи да предложи пројекат од националног значаја.

"Ово је историјска шанса за нашу земљу, да завршимо те инфраструктурне пројекте да можемо да се посветимо даљем расту квалитета живота наших грађана", подвукао је Мали.

Осврнуо се и на коментаре појединих економиста о томе како Инвестициони програм није добар јер ће постаћи раст јавног дуга, те казао да ако раст наше економије буде пет или шест одсто БДП-а, а јавни дуг се повећа за исти тај проценат, Мали је навео да се у том случају јавни дуг као учешће у БДП-у не помера.

Закључио је да финансијска консолидација и стабилне јавне финансије дају могућност да Инвестициони програм буде завршен без повећања јавног дуга.

 

Очекујем значајно повећање минималне цене рада

Мали је изјавио да ће Влада Србије до 15. септембра донети одлуку о значајном повећању минималне цене рада, да ће одлука о повећању плата и пензија бити донета до краја септембра, као и да ће децембарска просечна плата бити изнад 500 евра.

Мали је рекао да је Србија у првих седам месеци ове године остварила суфицит у буџету од 48,5 милијарди динара, те истакао да има места за повећање плата и пензија.

"У наредне две или три недеље имаћемо одлуку о повећању минималне цене рада, а до краја септембра и око повећања плата и пензија", рекао је Мали.

Наводи да су он и министар за рад Зоран Ђорђевић већ разговарали са представницима послодаваца и синдиката о повећању минималне цене рада, а да ће Влада Србије коначну одлуку донети до 15. септембра.

"Очекујем значајно повећање минималне цене рада, као и прошле године која је повећана за 8.6 одсто. То су добри резултати. Такође, испуњавамо оно што је председник Вучић обећао, а то је да ће децембарска просечна плата бити изнад 500 евра", рекао је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/РТС