Вести

Михајловић: Ђилас теоријама завере прикрива недостатак програма

Члан Председништва СНС Зорана Михајловић оценила је да један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас "теоријама завере" покушава да прикрије недостатак програма.

Михајловић је, реагујући на Ђиласову изјаву да "странцима опозиција у парламенту треба као икебана", рекла да опозицији која нема идеје и политику не преостаје ништа друго него да убеђује грађане да је цео свет у великој завери против Србије, те додала да им ни то не помаже да оправдају чињеницу да их грађани не желе.

"Они само нека наставе да се баве теоријама завере, а ми ћемо наставити да градимо нове путеве и да се повезујемо са светом, да јачамо Србију економски и политички, јер само тако као земља можемо да се развијамо, а грађани да живе боле“, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да избори постоје да би грађани на њима гласали и да је СНС показао да је спреман за сваки разговор о изборним условима, али да СНС не може никог да натера да разговара уколико они то не желе.

„Никоме више од СНС-а није стало до тога да избори буду одржани по свим демократским стандардима. Јер не желимо да било каква сумња падне на још једну изборну победу коју СНС очекује на пролеће“, рекла је Михајловић.

 

Изградњом нове луке, Смедерево ће бити чвориште за теретни саобраћај

Теретна пруга у Смедереву, која ће повезати смедеревску луку и будућу индустријску зону Смедерево са железничким Коридором 10, биће потпуно завршена за око седам дана, најавила је Михајловић.

Министарка је рекла да држава улаже 380 милиона евра у развој водног саобраћаја и да ће већ за двадесетак дана бити расписан тендер за изградњу нове луке у Смедереву и да очекује да радови почну у марту.

"То ће омогућити да овај део Србије буде чвориште када је реч о тој врсти теретног саобраћаја", рекла је Михајловић.

Како је рекла, у нову луку у Смедереву биће укупно уложена 93 милиона евра, од чега је 53 милиона евра улагање државе у лучку инфраструктуру, док ће остатак бити обезбеђен од Европске инвестиционе банке.

Истакла је да је изградњом тих 7,5 км пруге повезана индустријска зона и ауто-пут, као и да нема стратешки важније ствари за тај део Србије.

Тако се, између осталог, измешта и пруга из центра Смедерева, додала је Михајловић.

"Нова теретна пруга дужине 7,5 км важна је због повезивања луке, индустријске зоне са Коридором 10, и повезивања неколико видова саобраћаја - водног, друмског и железничког. У њену изградњу уложено је 9,5 милиона евра а очекујемо да радови буду завршени за око седам дана, рекла је Михајловић.

Истакла је да ће тај пројекат допринети да Смедерево не буде само град челика, него и град туризма, с обзиром да ће измештање пруге омогућити да смедеревска тврђава буде стављена под заштиту УНЕСКО-а и да почне њена обнова.

"Изградњу ове пруге су обећавали Војислав Коштуница док је био премијер, Борис Тадић као председник, али тек са Александром Вучићем као премијером Влада је донела одлуку да се ова пруга гради и сада је и завршавамо", навела је Михајловић.

Истакла је да је свако улагање у инфраструктуру важно како би људи остајали да живе у својим градовима и како би долазили нови инвеститори.

"До 2014. се у водни саобраћај практично није улагало, а данас је вредност пројеката у водном саобраћају, оних који се већ реализују и оних које планирамо, око 380 милиона евра. Циљ је да наши водни коридори буду незаобилазни, као и друмски и железнички и да смањимо трошкове превоза робе кроз развој интермодалног транспорта и повезивање различитих видова саобраћаја", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да се улаже и у Луку Нови Сад, затим да је предвиђена додатна модернизација Луке Прахово, да се ради једна преводница на Ђердапу, да ће се радити и друга, да је предвиђено вађење старих бродова из Дунава потпопљених у Другом светском рату.

Додала је да је држава обезбедила додатних 1,4 милијарде динара за рехабилитацију путева у подунавском округу.

 

Почињемо градњу шест ауто-путева ове и следеће године

Србија ће ове и наредне године почети изградњу шест ауто-путева, а упоредо ће припремати градњу шумадијског коридора "Вожд Карађорђе", изјавила је Михајловић и поручила да ће Србија бити много боље повезана ауто-путевима.

Михајловић је рекла да већ ових дана креће изградња деонице Сремска Рача - Кузмин у оквиру градње ауто-пута Београд - Сарајево.

"Већ радимо наставак ауто-пута Милош Велики пошто су у мају почели радови на деоници Прељина - Пожега. Такође, потписан је уговор за деоницу Нови Београд - Сурчин", рекла је Михајловић.

Министарка је навела да ће се градити и Фрушкогорски коридор, као и брза саобраћајница и ауто-пут Рума - Шабац - Лозница где очекује почетак радова почетком новембра.

Такође, треба да почне и градња Моравског коридора, од Прељине до Појата.

Почетком следеће године треба да почну радови и на градњи деонице Ниш - Плочник на ауто-путу ка Мердару.

"Шумадијском коридору смо већ дали име "Вожд Карађорђе" и тренутно са Институтом за путеве се воде разговори у ком делу ће бити брза саобраћајница, а у ком ауто-пут. Тек смо на самом почетку, то значи да се формирају радне и оперативне радне групе. Циљ је да не буду повезани само Лазаревац, Младеновац, Аранђеловац, Топола, Рача, Свилајнац, Деспотовац и Бор, али и да га вежемо за Коридор 10 и ''Милош Велики''", рекла је министарка.

Михајловић је рекла да ће у зависности од тога да ли ће се више градити брза саобраћајница или ауто-пут, вредност "Вожда Карађорђа" кретати од 1,7 милијарди до 2,4 милијарде евра.

До Нове године министарство ће све договорити са Институтом за путеве, рекла је Михајловић и додала да пуно посла треба урадити за почетак радова и да ће се упоредо разматрати и начин финансирања.

 

Симбол сте успеха, срећно у борби за нову медаљу

Михајловић је пожелела српским одбојкашицама срећу и успех на предстојећем Европском првенству у Турској.

“Драге девојке, ви сте симбол успеха! Желим вам да као што годинама уназад неприкосновено владате Европом и светом, наставите свој шампионски низ и овог лета у Турској. Ви сте наш понос, најбоље амбасадорке Србије и најлепши узори младима. Срећно!”, поручила је Михајловић.

Михајловић је рекла да ће Србија сигурно бити добар домаћин наредног ЕП у одбојци за сениорке које се 2021. одржава у нашој земљи, баш као што је ове године дочекала најбоље европске кошаркашице и пружила подршку српским репрезентативкама у борби за трон.

 

 

Извор: Танјуг