Вести

Михајловић: Градња Моравског коридора могућа крајем лета

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је да, уколико се у наредним месецима потпише финансијски уговор о финансирању изградње Моравског коридора, на тој деоници би први радници могли да се појаве крајем лета или на јесен.

Михајловић је подсетила на недавне састанке које је имала у Лондону где је разговарала са челним људима компаније Бехтел о начину финансирања Моравског коридора у дужини од 110 километара, а чија је вредност 800 милиона евра.

"Спремни смо да "сутра", када се потпише уговор о финансирању, у наредних неколико месеци, са документацијом коју имамо почнемо радове и да видимо раднике на терену, крајем лета - јесен", рекла је Михајловић.

Каже да је рок за извођење радова на Моравском коридору најмање две и по године.

Михајловић је навела да очекује да представници компаније Бехтел и других финансијских организација, као и из Америке, следеће недеље посете Београд где би како је навела, они требало да разговарају са министром финансија, Синишом Малим.

"Рекла бих да смо јако близу тога да причамо о томе кад ће једног тренутка почети радови" каже министарка.

Указује да се на пројектно техничкој документацији за Моравски коридор радило у протекле две године те да се за део документације која се тиче деонице Јужне Мораве правила потпуно нова документација.

 

За обезбеђивање пружних прелаза 10 милиона евра

Држава ће уложити 10 милиона евра у обезбеђивање пружних прелаза у Србији и пооштрити контролу рада свих служби које имају везе са њиховом безбедношћу, изјавила је потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Михајловић је рекла да ће на пружним прелазима бити постављени семафори, те објаснила да се то не ради сада зато што се десила несрећа (код Доњег Међурова када је воз ударио аутобус), већ каже да се тиме баве већ неколико година.

Министарка напомиње да смо раније имали пруге којима су ретко саобраћали возови, док данас са развојем железнице имамо интензивнији теретни и путнички саобраћај.

Држава ће урадити све што може да обезбеди путне прелазе, поручила је Михајловић и додала да се предузимају и друге активности, а као пример је навела Ниш, где већ 30 година пролази пруга кроз центар града и поред пијаце.

Михајловић је казала да је потписан уговор за измештање пруге из града Ниша и да неће бити ниједног железничког прелаза у самом граду.

У Србији има више од 2.000 пружних прелаза, од којих је у претходних неколико година потпуно обезбеђено стотинак, додала је министарка.

Такође, напоменула је да грађани морају више да поштују саобраћајне прописе, као и да и инспекције општина и градова морају да контролишу оно што је у њиховој надлежности у вези са путним прелазима.

У вези с несрећом код Доњег Међурова, Михајловић је поручила да су градске инспекције морале да провере, на пример, "да ли је исечено растиње и слично" и да ће то бити утврђено.

А у вези са превртањем цистерни са амонијаком код села Јасеновик, министар је рекла да очекује извештаје свих комисија, као и у случају исклизнућа цистерни са фосфорном киселином код Ниша.

Како је навела, на оба места пруга је безбедна, те су, додала је, у питању "друге околности" тих случајева.

Упитана о превозу опасног терета кроз врачарски тунел, рекла је да се опасни терет превози свуда у свету, те да се и код нас то ради по "стриктним безбедносним процедурама као у било којој европској држави".

 

Лично сам за изборе, али нисмо о томе разговарали

Потпредседница владе и функционерка СНС Зорана Михајловић изјавила је да се ни на једној седници органа странке још увек није разговарало о ванредним парламентарним изборима, а да је она, лично, увек за изборе, јер су они најбоље решење ако постоји било каква сумња на било какву врсту легитимитета.

Михајловић је, на питање о акцији председника Александра Вучића "Будућност Србије", рекла да то није предизборна кампања, те да је нормално да председник иде кроз Србију и показује шта је урађено.

Како је рекла, када се говори о пружним прелазима, конкретно о појединим прелазима у Нишу који су необезбеђени, грађани могу да кажу - "на шта то личи, они ништа не раде".

"Онда ја вама кажем да улажемо 260 милиона евра у Ниш, да склонимо комплетно пругу и да урадимо нову. Морамо негде да показујемо људима шта смо урадили", рекла је Михајловић.

Михајловић је навела да можда није лоше да грађани још једном кажу да ли верују у све што СНС ради или сматрају да неко други можда може боље.

"Лично, ја јесам за изборе, али нисмо о томе разговарали још увек", рекла је Михајловић.

Коментаришући најаву дела опозиције о бојкоту евентуалних ванредних избора, Михајловић је рекла да бојкот у било чему није начин да се дође до резултата.

"Можда грешим и можда сам наивна, али никад ништа нисам бојкотовала. Ја посматрам са личне позиције, увек се борим да се покажем знањем, радом, аргументима... Мислим да то није начин, али то је њихов став и начин политичке борбе, а свако има свој начин политичке борбе", рекла је Михајловић.

Истакла је и да треба имати у виду да није лак период за Србију, односно да се мора водити рачуна о свему што се дешава на КиМ, односе са Приштином, да ли ће се наставити дијалог и да ли ће бити укинуте таксе.

"Пуно је фактора који могу на то да утичу, али ако грађани једног тренутка нису задовољни, онда смо увек за то да то проверимо", рекла је Михајловић.

На питање да ли су фактор и протести, Михајловић је да ту прави разлику између грађана и опозиције која се крије иза грађана.

"Не желимо да разговарамо са опозицијом, желимо да чујемо шта нам говори народ. Имате манипулацију грађанима. Имате опозицију која се заклања иза мртвог Оливера Ивановића, иза грађана. Не мислим да су сви изманипулисани, али има тога итекако", рекла је министарка.

Навела је да би, "ако имамо опозицију", волела да чује шта су њихови предлози, у економији, инфраструктури...

"За мене није предлог - склоните се с власти. Није спорно, имаћемо изборе, па ћемо се склонити, али да видимо да ли има конкретнијих предлога. И ми смо били опозиција, али смо имали аргументе, шта није добро и шта да се уради да буде боље. Није нам на конференцијама била порука - вешала, склоните се, здраво, немамо предлог", рекла је Михајловић.

Подвукла је да се разговара са грађанима и да је влада увек разговарала, јер без разговора нема решења проблема.

"Што се тиче грађана, влада је увек ту. Што се тиче опозиције - о чему да разговарамо?", упитала је Михајловић.

На питање да ли би можда о изборним условима, Михајловић је констатовала да су изборни услови исти 19 година, те да је претходна власт бирана по истим изборним условима.

 

И друга министарства да испитају рад "КарГо"

Питање рада компаније "КарГо" није више само у надлежности Министарства саобраћаја, већ и других надлежних органа који треба да испитају да ли је њихов рад у складу са законом, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Михајловић је рекла да је Закон о превозу путника у друмском саобраћају једнак за све и да сви могу да учествују, али морају да испуњавају одређене услове.

"Сви их испуњавају осим те компаније. Сада су формирали удружење грађана и мислим да је то сада манипулација... То више није питање за Министарство саобраћаја већ друге органе који морају да виде шта је у складу са законом јер КарГо је комерцијална делатност, друга врста транспорта и питање је како су онда организовани као удружење", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да је ресорно министарство упутило позив и другим министарствима да се позабаве овим проблемом.

"То више није у нашој надлежности, постоје правила и закони у овој земљи који се морају поштовати", рекла је Михајловић.

Михајловић је навела да сви они који на нелегалан начин раде гледају како да нађу рупе у закону.

Ствар државе је да ли ће успети да усклади све законе јер њих је много и да ли ти закони случајно или намерно некад имају рупе, а ја знам да немају, рекла је Михајловић.

Министарка је рекла да и "Јандекс", и "КарГо" и таксисити могу да раде, али морају да испуне услове.

"За мене је неважно да ли се зове КарГо, Јандекс... Ако испуни услове у складу са законом може да ради на територији Србије", рекла је Михајловић.

Замољена да прокоментарише наводе да су "људи из Јандекса њени партнери", министарка је одговорила да, "не само Јандекс, већ сви који су регистровани и послују у складу са законом су партнери јер обављају неку врсту јавног превоза".

Михајловић је рекла и да су таксисти важан део превоза путника у сваком граду.

"Волела бих да друга министарства и управе које треба да прегледају све, па и Кар гоу, то учине како би се видело шта јесте, а шта није у складу и са неким другим законима", поручила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва