Вести

Михајловић: Моравски коридор повезује централну Србију

У одржавање и реконструкцију путева у Западнобачком округу у 2019. и 2020. години биће уложено 4,5 милијарди динара, најавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Она је новинарима у Апатину рекла да је то договорено на данашњем састанку са начелником Западнобачког округа Душаном Марјаном и челницима локалних самоуправа - Апатина, Оџака, Куле и Сомбора.

"То није мали новац, једним делом то су локални путеви, има и државних путева који ће бити реконструисани. Неки радови ће бити заједнички са општинама, други већи део биће у надлежности Путева Србије", каже Михајловић.

Она је рекла да је у плану изградња брзе саобраћајнице Врбас-Кула Сомбор, да се ради пројектно-техничка документација и да ће се потом видети колики је обим те инвестиције.

"У буџету за 2020. биће и ова саобраћајница. У наредним месецима размишљаћемо како наћи изворе финансија", каже министарка.

Нагласила је да се није одустало од изградње луке Апатин, за коју каже да је важна за будућност Апатина и за привредни развој тог дела земље, те да је на састанку било речи и о реконструкцији пруга.

Одговарајући на питање о граничном прелазу Богојево, Михајловић је рекла да тај прелаз мора бити проширен, те да ће се у тај посао ући идуће године.

Упитана како решити проблем гужви на граничним прелазима, Михајловић је рекла да је наш интерес да пролазак возила на граничним прелазима буде много бржи, јер то утиче и на конкурентност Србије.

“Можемо да изградимо стотине и стотине километара пруга и путева, али ако нам возила дуго стоје на граници, то утиче на конкурентност земље, наш је интерес да то буде много брже”, рекла је министарка.

Навела је да су одржани састанци са представницима Мађарске и Бугарске, те да је добијено обећање Мађара да за време летњих месеци, од маја до краја августа, процедуре буду што једноставније на граничним прелазима.

Она је, међутим, навела да су најдужа чекања на уласку у Србију из земаља ЕУ.

Да би решила проблем гужве на прелазима, Михајловић каже да Србија зато узима кредите од Светске банке за граничне прелазе, те оценила да је решење у јединственом контролном прелазу и потпуној дигитализацији на најфреквентнијим граничним прелазима.

За данашњи састанак је рекла да је значајан зато што се говорило о томе где се стало са радовима у инфраструктури, као и о томе шта ће се ове године завршавати, а шта ће се радити 2020. године.

 

Најбоље компаније да граде Моравски коридор

Србија жели да најбоље светске компаније граде Моравски коридор, изјавила је Михајловић и поручила да је то један од најважнијих пројеката за Министарство, Владу и за пола милиона грађана Шумадије.

Она је, после састанка са представницима Западнобачког округа и локалних самоуправа Оџака, Сомбора, Куле и Апатина, рекла да очекује да ће ускоро почети радови на изградњи Моравског коридора.

"Моравски коридор повезује централну Србију, повезује најмање пола милиона људи, повезује два коридора. За нас је важно да што пре почнемо изградњу Моравског коридора", навела је министарка упитана шта очекује од јавног позива за стратешког партнера за изградњу тог коридора који је данас објављен.

Изразила је наду да ће најбоље светске компаније да се јаве на позив, као што се нада да ћемо имати и најбоље финансијске куће које ће стајати иза тих компанија.

Подсетила је да је Влада Србије прво предложила закон о изградњи Моравског коридора, зато је усвојен подзаконски акт, формирана радна групу састављена од министара и других представника која је усвојила критеријуме за јавни позив за стратешког партнера који су јавни и данас објављени.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре расписало је јавни позив за избор стратешког партнера на реализацији изградње инфраструктурног коридора деонице ауто-пута Појате-Прељина, односно "Моравског коридора".

Будући ауто-пут, чија је дужина 112 километара а ширина 30 метара, имаће укупно 139 објеката од тога 84 моста, 26 надвожњака и три подвожњака, као и 10 денивелисаних раскрсница - петљи.

Министарство тражи стратешког партнера за израду пројеката за грађевинску дозволу, извођење и изведеног објекта, као и извођење радова на изградњи ове деонице ауто-пута.

Право учешћа имају домаћа и страна правна лица а и конзорцијуми правних лица а услов је да подносилац пријаве има обрт финансијских средстава у 2016., 2017. и 2018. години од минимум милијарду евра.

Додатни услов је да подносилац обезбеди Писмо о намерама од међународних финансијских институција, банака, или других извора финансирања за финансирање пројекта Моравски коридор у износу од најмање 400 милиона евра.

Рок за подношење пријава је 21 дан а отварање пријава заказано је за 27. август.

 

Нико не може да напредује на сузама и страдању

Нисам сигурна да ико на овом свету може да напредује на сузама и на страдањима другог народа, изјавила је Михајловић коментаришући то што Хрватска слави војно-полицијску акцију “Олуја”.

Навела је да је Србија јуче обележила "Олују", да ће то чинити сваке године, те да је за Србију "Олуја" најтужнији дан, током које је из Хрватске протерано 250.000 Срба и више од 1.000 убијено.

“Ја нисам од оних који ће рећи ''да, баш ми је жао што нисам узела пушку па се борила'', као што смо то имали прилику да чујемо од званичника Републике Хрватске”, рекла је Михајловић одговарајући на питање новинара током посете Апатину.

Нагласила је да хоћемо да сачувамо наше сећање и у том смислу навела и да је важно што 4. август обелажавају заједно Србија и Република Српска.

“Некако је то све било са стране, некако нико није хтео да прича о томе раније. Обележаваћемо 4. август стално, али с друге стране Србија иде и хоће да буде савремена и модерна држава. Ми смо за договор са свима, али пустите нас да имамо наша сећања на тужне дане који то јесу”, поручила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг