Вести

Михајловић: Ово је сјајна и важна година за Србију

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, поручила је данас, приликом обиласка деонице ауто-пута Обреновац-Чачак која ће бити пуштена у саобраћај, да је ово сјајна и важна година за Србију и истакла значај Коридора 11 за централни део земље.

"Ово је јако важна година за Србију, завршавају се одређени ауто-путеви и почињемо да градимо нове", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је пут Обреновац - Чачак урађен квалитетно, уз поштовање највиших светских стандарда.

Истакла је да је Коридор 11 важан и због безбедности и заобилажења Ибарске магистрале, али и због повезивања градова у том делу Србије.

Напоменула је да, као и на Коридору 10, и на Коридору 11 постоји централно управљање тунелима, који су опремљени по свим стандардима.

Михајловић је истакла и да ће деоница Сурчин - Обреновац, дуга 17,6 километара, бити завршена, као што је извођач и најавио, средином децембра.

Деоница од Обреновца до Чачка дуга је 103,6 километара.

Михајловић је рекла и да верује да ће 1. марта наредне године почети радови на деоници Нови Београд - Сурчин, и да ћемо за две године практично имати готов ауто-пут од Новог Београда до Чачка.

Подсетила је и да су у мају почели радови на деоници Прељина - Пожега, која је, каже, врло захтевна, те додала да ће тај део пута бити готов за две и по године.

 

Вучић и Ердоган на почетку радова на ауто-путу до Сарајева

Радови на изградњи једног дела прстена ауто-пута ка Сарајеву биће свечано обележени крајем августа када у Србију долази председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, изјавила је Михајловић.

Михајловић је прецизирала да ће крајем августа бити свечано обележено отварање једног дела прстена ка БиХ, односно ауто-пута од Сремске Раче до Кузмина, деоница на приступној саобраћајници и на изградњи моста.

"Ту ће почети радови. Очекујемо да ће наш председник Александар Вучић, турски председник и Милорад Додик бити на свечаном полагању камена темељца", рекла је Михајловић.

Навела је да су потребне најмање две године да се та деоница заврши, а да се у међувремену ради документација за деоницу Пожега - Котроман.

"То је други део везе са БиХ. Потребно је најмање годину дана да се документација заврши, а у међувремену ћемо разговарати о начинима финансирања", рекла је министарка.

Нагласила је да се Србија интензивно повезује са регионом и да треба да искористи свој транзитни положај, али исто тако раде се и ауто-путеви унутар Србије.

Навела је да се у септембру очекује почетак радова на Моравском коридору који ће, каже, бити та веза између Коридора 10 и Коридора 11.

Министарка каже да би крајем септембра и почетком октобра требало да буде пуштен источни крак Коридора 10.

Прошле године кроз Србију је прошло 54,5 милиона возила, а Михајловић наводи да се процењује да ће ове године бити више од 60 милиона возила, те подсећа да је 2014. кроз Србију прошло 34 милиона возила.

 

Дођите да прославимо отварање новог ауто-пута

Михајловић је позвала данас грађане да у недељу дођу на обележавање завршетка изградње ауто-пута од Обреновца до Љига и нагласила да је тај дан велики дан за све који воле Србију.

"Сви су добродошли у недељу, јер нема ничег лепшег за нас као грађане од тога да видимо да нам се земља развија, а развија се онда кад се у њој гради и кад се ствара нешто што ће користити свим грађанима и што ће остати будућим генерацијама. ''Милош Велики'' је ауто-пут за све наше грађане, али ће користити и свима онима који у Србији виде најкраћу и најбржу руту између централне и јужне Европе", каже Михајловић.

Михајловић је навела да колико је пуштање Коридора 10 од севера до југа било важно за регион и за Европу, толико је ауто-пут који ће у недељу бити пуштен у саобраћај важан за грађане Србије.

"Ауто-пут не значи само комфор и брзину, него и безбедније путовање за све који путују од Београда до Уба, Лајковца, Љига, Горњег Милановца, Чачка и других места у овом делу Србије", истиче Михајловић.

Нагласила је да ће и овај ауто-пут значити много за бржи развој Србије, нове инвестиције и радна места, а то све значи да ће наши грађани живети боље и да ће моћи да остану да живе у својим градовима.

 

Сви су добродошли на отварање ауто-пута “Милоша Великог"

Михајловић је рекла да је пуштање у саобраћај новог ауто-пута “Милош Велики” важан дан за Србију и њене грађане и да су на отварање добродошли сви, па и бивши министри, о чијим резултатима су грађани Србије већ дали свој суд.

“Чињеница је да је у Србији у претходне четири године изграђено око 300 километара ауто-путева, баш као што је иза Велимира Илића остала неуспела концесија за ауто-пут Хоргош-Пожега и деоница Уб-Лајковац, која је ишла “из њиве у њиву”", истакла је Михајловић.

Она је навела и да је чињеница да је отварање радова на деоницама од Обреновца до Љига, којима се хвали Илић, било протоколарно, јер радови нису могли да почну пре ефективности кредита која је наступила тек у 2015. години.

"Чињеница је и да смо затекли такав пројекат за ове деонице да је током реализације било потребно око 300 измена главног пројекта“, рекла је Михајловић.

Она је истакла да ништа није била боља ситуација ни на свим другим пројектима које је актуелно Министарство наследило, јер су сви пројекти стајали - од Жежељевог моста, преко Ипсилон крака, до руског кредита за железницу и ауто-пута на Коридору 10.

“Пре него што неко каже да је “железница занемарена” требало би да је барем из медија информисан да је у претходне четири године реконструисано више од 500 километара пруга на железничком Коридору 10, барској прузи и регионалним пругама, и да се гради прва брза пруга у региону. Да подсетим, претходно су, по оцени Светске банке Србије на железници изгубљена два и по инвестициона циклуса”, наглашава она.

Према њеним речима, о томе колико су претходни министри стратешки размишљали о развоју водног саобраћаја најбоље говори податак да од 2008. до 2013. године у њега није уложен ни један евро, а да је данас вредност пројеката у водном саобраћају око 380 милиона евра.

Исто тако се зна и какво смо грађевинарство затекли, а какво је данас кад имамо електронску грађевинску дозволу, више од 40.000 активних градилишта и рекордну вредност изведених грађевинских радова од 344,7 милијарди динара у 2018, додала је министарка.

“Грађани Србије добро знају и виде ко је и како радио, јер иза сваког од нас остају резултати. Један од тих резултата је и нови ауто-пут “Милош Велики” који ће у недељу бити отворен и још једном позивам све да у недељу дођу на тај велики догађај, укључујући и бившег министра Велимира Илића”, поручила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва