Вести

Михајловић: Реформа јавних предузећа за максимум годину дана

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да верује да ће за максимум годину дана бити потпуно реформисана јавна предузећа.

Михајловић је у Јутарњем програму ТВ Пинк рекла да од јуче ништа неће више бити исто у јавном сектору и јавним предузећима, где морају да се ураде дубинске реформе.

"Поред тога, што је влада донела одлуке да одређени директори више не могу да обављају те функције, то није крај, просто морају да се ураде дубинске реформе у јавним предузећима", најавила је Михајловић.

Михајловић је подсетила да влада за месец дана доноси шест важних реформских закона у областима медија, приватизације предузећа, рада, односно законе о планирању и изградњи и државним службеницима.

"Неопходно је да се сада и у реалности, дакле, у пракси, где су предузећа, то заиста примени", нагласила је Михајловић.

Михајловић је објаснила да уопште не говори о броју запослених, него да јавна предузећа морају да донесу профит, односно истинску добит.

Говорећи о заједничком одласку владе аутобусом јуче на свечану седницу у Нишу, поводом 100. годишњице Великог рата, Михајловић је оценила да је то била симболична порука за све оне који се налазе на одређеним функцијама и свим директорима јавних предузећа које именује влада и раде са државном имовином.

Михајловић је додала да они морају да воде рачуна о тој имовини и трошковима и да се понашају сходно ситуацији у којој се држава налази.

 

Усвајање закона о изградњи почетком септембра

Михајловићева је истакла да очекује да закон о планирању и изградњи буде у парламенту до краја августа, а усвојен најкасније почетком септембра.

Михајловићева је рекла да би закон о планирању и изградњи требало Србији да омогући, било да су у питању домаћи или страни инвеститори, да на грађевинску дозволу не чекају 260, него 26 дана и најавила постојање "једног шалтера".

Потпредседница Владе је истакла да је министарство припремило предлог за премијера о начину легализације нелегално изграђених објеката.

"Верујем да ћемо до краја августа тај модел представити", најавила је Михајловић и додала да је циљ да се, оно што је могуће, легализује, а да оно што није добро за здравље људи, мора бити срушено.

"У Србији се милион и по нелегално изграђених објеката изградило у претходних 10 година. Срушено је 200", рекла је Михајловићева и додала да је највећа корупција управо у области легализованих, односно нелегализованих објеката.

Говорећи о данашњем разговору са путарима и пројектантима, Михајловићева је указала да се показало да се често обави претпројектовање и да то не буде потпуно тачно и да се не може догодити да се пројекат мења за 20, 30 или 40 одсто и да Србија због тога, примера ради, на Коридору 10 изгуби 60 милиона евра, због тога што пројекти нису били добри.

Зато се у закону о планирању и изградњи инсистирало на пројектантском надзору, како би се смањили трошкови, објаснила је Михајловићева.

Михајловићева је рекла да квалитет путева није добар, да ће бити направљене "црне и беле листе извођача", јер је добра инфраструктура услов привредног развоја и доласка инвеститора. Она је најавила да Коридор 10 мора да се заврши, као и Коридор 11, такође, до краја 2016. године, а да ће морати да се реформише и железница и да је један од приоритета и безбедност саобраћаја.

Михајловићева је рекла да нишки аеродром може да функционише у току летњих месеци, али да мора да ради 12 месеци. Она је најавила да ће тај аеродром бити опремљен на јесен за зимски саобраћај и да ће бити оспособљен да буде центар за "лоу кост" и да 2016. године може да има до 100.000 путника.

Михајловићева је рекла да сваког четвртка разговара са локалним самоуправама, да је најмање 40 одсто проблема већ решено, а да ће се од 20. августа викендом разговарати и са грађанима.

Говорећи о раду министарства на чијем је челу у протеклих 100 дана, Михајловићева је оценила да увек може боље, да није задовољна у области грађевинарства и издавања дозвола у друмском саобраћају и додала да верује у наредна два-три месеца и тај део бити доведен у систем.