Вести

Михајловић: Што пре спроведемо реформе, живећемо боље

- За очекивати је да када желите да промените било шта - начин функционисања јавних предузећа, уведете нова правила, уведете нотаре, желите да промените понашање унутар градова и општина и друго, да се појаве одређени притисци, јер људи почну да се буне - рекла је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре
Што пре спроведемо реформе боље ћемо живети, изјавила је данас потпредседница владе Зорана Михајловић поручивши да влада остаје на реформском курсу, те да штрајкови неће уродити плодом, упркос разним притисцима.
 
- За очекивати је да када желите да промените било шта - начин функционисања јавних предузећа, уведета нова правила, уведете нотаре, желите да промените понашање унутар градова и општина и друго да се појаве одређени притисци, јер људи почну да се буне - рекла је Михајловић Тањугу.
 
Коментаришући прогнозу Светске банке о условима пословања у земљама света за 2015. годину, која је у свом извештају Србију рангирала на 91. место од укупно 189 држава, што је пад са прошлогодишње 77. позиције, потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је рекла да ће следећи извештај СБ свакако бити бољи по Србију, али да за сада то јесте објективно стање, с обзиром на то да је реч о проблемима наслеђеним из прошлости.
 
- Морам да кажем да последњих неколико месеци ова влада чини све да не само новим законима него и свим осталим инструментима које има порави ствари и реформама доведе Србију на много вишу позицију на тој листи - истакла је Михајловић.
 
Према њеним речима, време издавања грађевинских дозвола јесте свакако највећи проблем, "јер инвеститори понекад чекају и по пет година да би добили грађевинску дозволу", што то је проблем који траје већ 10 или 15 година.
 
- Ствари ће сигурно бити поправљене, али то није само питање закона. Нови закон о планирању и изградњи ће бити усвојен у новембру и ми ћемо добијати грађевинску дозволу за 28 дана, али чак ни садашњи закон није основни проблем већ понашање администрације, бирократије и тај јавашлук - нагласила је Михајловић.
 
Она казала да је нешватљиво да из било ког разлога предмети чекају годинама и навела као пример случај да је садашње министарство пре два дана решило предмет из 1984.
 
Такође, како је рекла, нема оправдања за то што предмети који могу да се реше за неколико дана стоје две, три или четири године.
 
- Нови закон о планирању и изградњи ће сасвим сигурно обезбедити бољи рејтинг Србији, јер ће бити уведен један шалтер за инвеститора - навела је Михајловић и додала да ће ствари бити промењене и у локалним самоуправама.
 
Потпредседница Владе је казала да ће рад инспекција бити потпуно другачији и много ефикаснији и да ће морати да се поштују предвиђени рокови и да нико неће моћи да избегне последице уколико се тако не буде чинило.
 
- Просто је невероватно да за десет година имамо више од милион негално изграђених објеката, а да је свега 100 или 200 објеката срушено, што говори да инспекција није радила свој посао - додала је Михајловић.
 
 
Она је поручила и да више неће моћи рад у администрацији да се користи за стицање екстраприхода.
 
- Али, већ сада је стање много другачије него што је било пре годину дана - додала је Михајловић.
 
(Telegraf.rs/Tanjug)