Вести

Михајловић: Задовољни смо применом прописа о издавању дозвола

Потпредседник Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је да очекује да ће 2015. година бити година градње и најавила да ће од 1. јануара 2016. године бити могуће електронско издавање грађевинских дозвола.

Михајловић, која је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструкуре, потписала је данас у Влади Србије са представницима НАЛЕД-а, УСАИД-а и ГИЗ-а, Меморандум о разумевању, чији је циљ сарадња на успостављању електронског система за издавање грађевинских дозвола.

"Србија жели да иде напред, револуционарни корак су измене и допуне Закона о планирању и изградњи, а од следеће године крећемо са електонским грађевинским дозволама", рекла је Михајловић.

Она је навела да су електронске грађевинске дозволе велики корак за Србију када је реч о стварању повољног пословног окружења за инвеститоре.

Према њеним речима, тек ће се разговарати са донаторима колико ће коштати софтверска решења за грађевинске дозволе али, како је нагласила, оне ће донети не само уштеде већ ће обезбедити полет грађевинске индустрије.

"Циљ нам је да грађевинска индустрија има најмање шест одсто удела у бруто домаћем производу, да се брже гради и да се смањи корупција у овој области", рекла је Михајловић.

Усвајањем измена и допуна Закона о планирању и изградњи, грађевинска дозвола може да се добије врло брзо и за месец, месец и по дана инвеститор већ може да почне да гради, додала је министарка.

Потпредседник Владе Србије и министар грађевинарстава, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Србије Зорана Михаловић изјавила је данас да је задовољна применом измена Закона о планирању и изградњи којима је издавање грађевинских дозвола омогућено у року од 28 дана и најавила да ће ускоро бити донет закон о конверзији земљишта.

"Очекујем да ће, уколико у неким општинама постоје проблеми у примени закона, они бити решени током априла", рекла је Михајловић на скупу у Привредној комори Београда.

Она је додала да би, када би оцењивала примену новина у Закону о планирању и изградњи, које се спроводе од 1. марта ове године, казала да "она иде у добром смеру".

"У пет општина које је Министарство грађевинарства сврстало у боље кад се ради о примени нових процедура, издато је девет грађевинских дозвола", рекла је Михајловић и додала да до сада није било никога ко није дозволу добио у законском року.

Михајловићева је истакла да очекује већи прилив захтева за издавање грађевинских дозвола у априлу и мају и да ће тек три месеца после почетка примене закона моћи да се дају прецизнији резултати његовог ефекта.

Проблеми у примени закона су, како је навела, недостатак испекција на локалном новоу и лоша прерасподела запослених у локалној администрацији који би требало да се баве тим пословима.

По речима министарке, не постоји никаква административна препрека за примену новог Закона о издавању грађевинских дозвола.

Нагласила је да су тимови њеног министарства свакодневно на терену како би помагали у примени закона и да је локалним самоуправама правна помоћ нон-стоп доступна.

Подсетила је да је обједињена процедура направљена тако да не може бити недоумица у тумачењу закона и да зна сваки корак у поступку добијања дозвола.

Она је казала да ће од 1. јануара 2016. бити омогућено да се електронски добијају грађевинске дозвола, што значи да неће бити директног контакта између инвеститора и органа који издају дозволе, што ће спречити корупцију у тој области.