Вести

Михајловић: Зна се ко је добио поверење Срба на Косову - Српска листа

Воља српског народа на Косову и Метохији мора да се поштује и Српска листа, која је добила највеће поверење грађана, мора бити део косовске владе, рекла је потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић.

Упитана за одлуку косовске Централне изборне комисије да гласови из централне Србије не буду бројани све док полиција и истражни органи не ураде анализу гласачких листића због наводног тровања, Михајловић је упитала какав је то мирис који делује само на једну нацију, само на Албанце, а не на представнике Српске листе, и додала да је реч о покушају да се оспори воља грађана на Косову и Метохији.

“Српска листа је добила највише гласова Срба на Косову и Метохији и желимо да она и учествује у формирању косовске владе, а не нека друга листа која није добила поверење грађана”, рекла је Михајловић.

Упитана за могућу реакцију међународне заједнице поводом овог случаја, Михајловић је рекла да је међународна заједница пала на испиту и да је крајње време да не дозволи да Српска листа не буде део косовске владе.

“Ако хоћемо дијалог и све друге кораке који су потребни да се он поново успостави, онда се зна ко је добио поверење грађана на Косову и Метохији, а то је Српска листа”, додала је Михајловић.

 

Многи би требало да се извине грађанима, али извињавам се ја

Михајловић се извинила данас у име Владе и јединица локалне самоуправе грађанима који трпе последице протеста таксиста и позвала надлежне државне органе да спроведу закон.

"Иако би многи требало да се извине грађанима, извињавам им се ја у име Владе и јединица локалне самоуправе које не спроводе закон, али их и позивам да га спроведу", поручила је министарка, уочи још једног протеста таксиста који ће на три сата блокирати центар Београда, од 14 до 17 сати.

Михајловић је истакла да није допустиво да таксисти затварају улице, ауто-пут или Газелу.

Рекла је и да је председник Александар Вучић од њих тражио да не блокирају ауто-пут и да тога неће бити.

Михајловић истиче да је важна само једна реч - закон.

"Закон мора у свакој прилици да се поштује, и таксисти и КарГо. Они морају да се региструју да бисмо знали ко вози. Ако ни због чега друго, због безбедности", рекла је Михајловић.

Сматра да КарГо не поштује ниједан закон.

"Грађанима одговара да плаћају по нижој цени, али град је прописао најнижу цену. Закон мора да победи. Нико нема ништа против да се закон мења, али закон мора да делује", рекла је министарка.

Истиче да таксисти поштују Закон о превозу путника и да тај закон "нема никаквих рупа".

"Ако има рупе, које су? Хајде одмах да их решавамо, да не трпе грађани. Уређујемо закон да грађанима буде боље", рекла је Михајловић.

На питање зашто се до сада чекало да се реагује, ако КарГо крши закон, Михајловић је рекла да је поднето много пријава, али да закон морају да спроводе и јединице локалне самоуправе, Министарство државне управе, Министарство правде, тужилаштво.

 

 

Извор: Танјуг/РТС