Вести

Миловановић: Сокобању посети 140.000 туриста

Сокобања, позната по прелепој природи и лековитој топлој води, дуго година била је на маргинама српског туризма због неспособних политичара који су је водили, све до доласка СНС, када је почела да се враћа на место које јој припада. Захваљујући подршци Владе Србије, ресорног министарства, али пре свега политици равномерног развоја председника Александра Вучића, реализоване су бројне инвестиције. Према речима Владимира Миловановића, председника ОО СНС Сокобања и заменика председника Општине, направљени су позитивни помаци у свим привредним гранама, посебно у туризму.

- По питању туристичког промета, остварен је раст за првих пет месеци у односу на исти период у 2018. години, иако је прошла година била рекордна у расту туристичког промета, када се Сокобања сврстала у топ пет туристичких дестинација у земљи. Број иностраних гостију упетостручио се у односу на претходну годину, а Сокобања је заузела прво место у реализацији субвенционисаних ваучера. Од укупно 100.000 издатих ваучера у 2018. години у Сокобањи је реализовано више од једне четвртине, тј. 25.600 ваучера, а остатак у свим осталим дестинацијама. У првих пет месеци у 2019. години остварен је раст туристичког промета од 12,4 одсто у броју долазака и 15,4 одсто у броју ноћења, иако највећи хотел „Здрављак“ није радио у другој половини априла и у мају. Значајан податак је раст у броју долазака иностраних туриста од 30,4 одсто и броју ноћења од 42,7 одсто, а највише их долази из Бугарске, Северне Македоније, Грчке, Румуније, Русије, али и из западне Европе, Кине, Јапана, УАЕ, Јужне Америке...

* Колико је до сад, у 2019. години, било туриста и шта очекујете до краја године?

- За првих пет месеци имали смо 38.433 домаћа госта Сокобању посети 140.000 туриста Захваљујући ваучерима, бања је у топ пет туристичких дестинација у земљи и 5.852 инострана, који су остварили укупно 180.932 ноћења. Процена је да ће званично Сокобању у 2019. години посетити више од 140.000 туриста, који ће остварити више од 700.000 ноћења.

* Колико су ваучери допринели бољој туристичкој посети?

- Корисници субвенционисаних ваучера имали су утицај на дужину боравка, јер ваучери могу да се користе само ако гост остане на дестинацији најмање пет дана. Такође, ваучери су продужили туристичку сезону ка пролећним и јесењим месецима, јер је њихова највећа реализација у априлу, мају, септембру и октобру. Утицали су и на пораст броја категорисаних лежајева, односно превођења објеката из тзв. црне зоне, јер у некатегорисаним објектима није могуће коришћење ваучера. Због овог последњег, повећан је број регистрованих туриста, као и локални и републички приходи.

* Чиме је све освежена бањска понуда и које су највеће атракције сокобањског краја?

- Излетишта на Озрену, Ртњу, Девици, Бованско и Врмџанско језеро, термоминерални извори, чист ваздух... Сокобања годинама ове ресурсе ставља у функцију туризма, са акцентом на активни одмор. Уређене су стазе здравља, 32 излетишта, паркови, теретане на отвореном, стене за пењање, плаже на Моравици... Од објеката имамо нове виле и хотеле за смештај гостију високе категорије, аква парк „Подина“ и спортске терене на којима се припремају врхунски спортисти из земље и иностранства.

* Шта се организује од манифестација?

- Туристичка организација организује Златне руке, Међународни фестивал „Прва хармоника Србије“, „Грин харт фест“, Свети Јован Бољобер... Завршава се изградња МФК „Врело“, комплекса за одржавање културно-уметничких и забавно-рекреативних догађаја, са великом летњом позорницом, малом сценом, Визиторским центром, воденим слаповима и три језера, од којих се највеће током зиме претвара у клизалиште.

* Колико имате нових радних места и каква је привредна ситуација?

- Најзначајније привредне делатности су туризам, пољопривреда и рударство. Привредна ситуација полако се поправља и Сокобања бележи благи раст запослености, у просеку један одсто годишње. Највећи број запослених је у здравству и рударству, затим у туризму и трговини. Највеће приватне инвестиције јесу плантажа јабука „Тера Оптима“ и куповина и реконструкција хотела „Сунце“, као и два гарни хотела мањих капацитета.

* Који су вам највећи проблеми?

- Стечај државног предузећа „Лептерија“, које у свом саставу има хотелe „Здрављак“ и „Турист“, један је од највећих проблема. Некада јe ово предузеће било највећи послодавац у области туризма, а сада се хотели издају у закуп из стечаја и раде само лети. Без приватизацијe, имаћемо њихово даље пропадање и трајне последице на привредну структуру Сокобање.

* Какви су планови за даљи развој?

- Општина улаже значајне напоре у унапређење путне и комуналне инфраструктуре, посебно водоснабдевања. Припремљена је пројектнотехничка документација и обезбеђене су дозволе за доградњу постројења за прераду питке воде и реконструкцију и доградњу водовода. Трајно решавање проблема водоснабдевања јесте повезивање на акумулацију Бован, а процена инвестиције је око 10 милиона евра. Општина је започела и експропријацију земљишта за изградњу важних саобраћајница, чиме се стварају услови за изградњу туристичко-рекреативних садржаја и привлачење инвестиција. Општина је започела и комасацију скоро 1.000 хектара земљишта, у сарадњи са Министарством пољопривреде.

 

 

 

 

Извор: СНС Информатор