Вести

Мировић: Избори потребни али има и других важних питања

НОВИ САД - Потпредседник Српске напредне странке (СНС) Игор Мировић изјавио је данас да су избори у Војводини потребни, али да тренутно и поред жеље да се изведу промене у Војводини за СНС има и других важних питања и значајних тема којии се тичу већег броја грађана.

Мировић је рекао Танјугу у Новом Саду, где је био гост на Конгресу Покрајинског одбора Покрета социјалиста, да су избори увек најбоље решење и да СНС не бежи од избора нити је од њих одустала, али да је право питање да ли постоје прави формални услови за њихово расписивање и да се о томе треба расправљати.

Према његовим речима, став напредњака је да Србији сада треба један миран период у коме ће Влада Републике Србије, како је казао, проводити економске реформе, нужне, озбиљне и одговорне, које треба да доведу до опоровака привредног система у земљи.

"Када би гледали ускостраначко као циљ СНС ми би, морате у то веровати, за 15 дана успели да изазовемо изборе у Војводини", рекао је Мировић, истичући да у овом тренутку "постоје други важнији општи циљеви који се пре свега тичу наше економске позиције и напора који се чине да та позиција читаве наше државе у једниом предвидивом року буде квалитетнија и боља".

Коментаришући декларацију чији су предлог потисала 64 посланика Демократске странке (ДС), Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) и Нове демократске странке (НДС) у Скупштини АП Војводине, а која ће се наћи на дневном реду те скупштине заказане за уторак 23. септембра Мировић је рекао да се ради о континуитету "једне прљаве политике" која се води у Војводини и која "нема народну подршку".

По Мировићевим речима, јасно је да у читавом низу декларација, одлука и изјава и ова последња декларација покушава да наруши поверење које грађани имају у оне странке које не припадају том "инцидентном корпусу" који стално заговара сукобе између покрајинске и централне власти.

"Наша политика је потпуно другачија, ми се залажемо за окупљање око пројеката, за јединство када је реч о великим развојним питањима и не бежимо ни од питања реорганизације уставних оквира у читавом низу надлежности па ни у питању надлежности АП Војводине, али у овом тренутку потписници без икаквог легитимитета и без сагледавања других општих државних приоритета на један инцидентан начин покушавају да теме које ће бити важне тек након наредних избора, наметну као актуелне", рекао је Мировић.

Он сматра да се на декларацији инсистира и због недостатка одговора на нека друга питања која су атуелнија и важнија, а то су, по њему, велики корупцијски скандали, уништење ресурса са којима је Војводина располагала у протеклих неколико година,.

"Они не оговарају чак ни на питања зашто нису искористили постојеће уставне капацитете за развој Војводине, оне уставне капацитете који су дефинисани Уставом из 2006. године, а они су вршећи власт читавих пет или шест година након доношења тог Устава, заправо, мучили и уништавали Војводину", истакао је Мировић, додајући да предлагачи декларације њоме показују "своју немоћ, своју неспособност и једну врсту политичке бахатости".

Мировић је рекао и да је мало реално да ће на другој рунди разговора о решавању политичких проблема у Војводини, који би требало да се одрже за који дан, а које је покренуо председник покрајинске скупштине и лидер СВМ Иштван Пастор, заједно сести за сто све странке које имају своје представнике у покрајинском парламенту, јер како је казао, ДС, ЛСВ и НДС избегавају дијалог.

"Држе се чврсто принципа голог опстанка на власти, држе се принципа бахатог односа према грађанима, за њих је дијалог очигледно нешто што је сасвим сувишно као метод изласка из кризе, то су демонстрирали недоласком на први састанак и од њих се ништа спектакуларно ново не може ни очекивати", нагласио је Мировић.

Он је на крају рекао да "те странке не треба посебно прецењивати", да се њихова политика "своди на једну просту реченицу - одржимо се на власти што дуже, а баш нас брига шта ће бити са грађанима у чије име смо у Скупштини" и да је она потпуно супротна политици Српске напредне странке па је дијалог тешко и остварив.