Вести

Мировић: Рок за договор је крај септембра

Политичка криза довела је до колапса покрајинске администрације, која нема капацитет да води неопходне пројекте, каже потпредседник СНС Игор Мировић.
 
Он додаје да је рок за договор око концентрационе владе крај септембра, а лош сценарио уколико се не формира, јер то значи наставак апатије и назадовања. Коментаришући одбијање ДС да учествује у концентрационој влади, Мировић поручује да је тренутак када се бира између Војводине која има могућност да изађе из кризе и страначког интереса.
 
Зашто се инсистира на концентрационој покрајинској влади?
 
Основа је у оцени тренутног стања у покрајинској администрацији и односима унутар и на релацији са локалним самоуправама. Губитак легитимитета и политичке снаге покрајинске власти није само ствар по себи, већ имплицира проблеме и тај колапс се осети у различитим сегментима, посебно у администрацији. Покрајинска влада не делује у правцу завршавања послова који су важни за економски развој Војводине, а политичка криза је довела до стања у коме администрација нема капацитета да води било какав процес у локалним самоуправама, инфраструктурне пројекте или заједничке пројекте са републичком владом.
 
Процењујете ли да ће доћи до промена у Војводини?
 
У овом тренутку само ДС се изјаснила против иако још има времена за корекцију тог става. Последњи рок за формирање овакве владе условљен је практичним разлозима. Тако да, уколико желимо да у 2015. Војводина има стабилне оквире за финансирање, неопходно је да током септембра креирамо модел владе, јер у новембру истиче рок за буџет.
 
Шта уколико се не формира нова влада?
 
Тренутна политичка криза ако се настави на неодређно време, узроковаће озбиљне проблеме и са Статутом и низом практичних ствари - надохват су нам велике инвестиције које се заједничким радом могу лоцирати и за Војводину. Није добро да влада без капацитета, као што је тренутно покрајинска, потпуно пасивно гледа на све догађаје, шансе и процесе. Могућност формирања концентрационе владе покренута је на иницијативу СВМ. Таква влада се формира у време кризе, била би ограниченог временског карактера од шест месеци до годину дана, и имала би своје прецизне задатке.
 
Зашто ДС одбија формирање концентрационе владе?
 
Не знам. Међутим, постоје тренуци када морате д о - носити храбре одлуке. Видите, свака странка ће нешто изгубити. Ми у СНС смо свесни да бисмо као нај јача странка имали мањи утицај него након избора. Али, то је у овом т ре ну т ку храброст. ДС не жели да се суочи са стварношћу. Храброст је и препознати заједнички именитељ у иницијативи свих странака. Ако у овом тренутку учешће свих странака у кризном времену доноси највећи резултат за Војводину, онда је то пут. ДС има знатан број посланика у Скупштини, али то није довољно за став који ће промовисати само страначко размишљање. У овом тренутку сви треба да одустану од својих политичких циљева и да се нађе заједнички именитељ.
 
 
РАЗМИРИЦЕ ПО СТРАНИ
 
СНС не смета да дели власт са ДС?
 
Разликујемо се у политичким ставовима у огромној мери и са ЛСВ и НДС и са ДС и у појединим питањима и са СВМ. Међутим, криза у Покрајини је таква да остављамо по страни политичка и програмска размимоилажења. Поставили смо као циљеве концентрационе владе десет великих и значајних ствари за Војводину. Треба да елиминишемо проблеме, средимо стање у Покрајини и у таквој атмосфери се припремимо за изборе. А тада тражимо подршку грађана свако са својим страначким програмом. Сада у ових годину дана битно је да се превазиђе криза у администрацији како Војводина не би остала на маргинама и за инвестиције
 
ПРЕГОВОРИ
 
Да ли сте ви кандидат за председника владе?
Преговори нису ни почели и сада је само на нивоу странака усвојена идеја концентрационе владе. У наредних недељу, две требало би да се отворе преговори. Пред нама је дуг процес, али уколико желимо да Војводина крене напред, концентрациона влада се мора заокружити до краја септембра, евентуално почетка октобра. А ко ће бити председник владе, то првенствено зависи од договора политичких странака и тешко је то сада рећи.
 
 
Аутор: ЖЕЉКА ЈЕВТИЋ